Други, Новини, Спорт

Грациите ни завладяха и Австрия

Снимка: Ник Хаджиев

Три златни и по един сребърен и бронзов медал спечелиха самоковските състезателки по спортна аеробика на състоялия се от 31 октомври до 2 ноември турнир в Бад Ишъл, Австрия.
Групата при 15-17-годишните, съставена от Анита Гаврилова, Кристина Зографска, Синтия-Мари Ангелова, София Вададжийска и Емилия Будинова /„Левски”/, спечели жури и публика с красиво съчетание, въпреки че Криси Зографска е съвсем нова в петорката.
Тройката в същата възраст /Анита, Синтия-Мари и Емилия/ също се пребори с конкуренцията в 15-хилядния град.
Сребърно отличие при индивидуалните съчетания на 15-17-годишните заслужи Синтия-Мари Ангелова. Така тя се прибра в Самоков с цели три медала.
Малшанс попречи на Анита Гаврилова да стори същото. Тя се класира 4-а в квалификациите в същата категория, но заради регламента не можа да участва във финалите /по правилник за участие във финал се допускат само по двама представители от държава, а освен Синтия, по-добри оценки от журито заслужи още една българска гимнастичка – от Пловдив/.
Надя Паунова изигра добро съчетание, което й отреди 6-а позиция на финала при жените.
Весела Вукова, Камелия Петрова и Лидия Ангелова също се представиха на ниво. Те се класираха за финалите при тройките 12-14 г., където останаха 7-и.
Другите два „самоковски” медала спечели Симона Благоева, която се състезава за тима на Хасково. Симона грабна бронза в категория 12-14 г., а освен това заедно с две свои съотборнички заслужи златно отличие при тройките в същата възрастова група.
Непрестанно до нашите момичета бяха треньорите в клуб „Самоков” Дияна Борисова и Калоян Калоянов, който се изявява и като съдия.
Участие в силния турнир взеха около 240 състезатели от 10 държави, включително Русия, Германия, Унгария, Израел, Беларус и др.
Това бе и последната проява от календара на самоковския клуб за тази година. В близките дни грациите ни ще водят леки тренировки /разтягане и фитнес/, а подготовката за следващия сезон започва след около… седмица.
„Признателни сме на председателката на клуба Светлана Атанасова и на всички спонсори, благодарение на които имахме възможността да участваме в най-много състезания от международния календар от всички клубове по света”, каза за „Приятел” наставникът Калоянов.
Той допълни, че 2014 г. ще остане в историята на тима ни като най-успешната от създаването му преди 8 години досега.
„В началото на годината казвах, че ще спечелим много призови места и доста хора ме гледаха странно. Сега мога спокойно да направя равносметка и да видя, че съм си изпълнил обещанието”, не скри своето удовлетворение варненският спец.
Голямата нова цел пред самоковските състезатели и техните треньори сега е успешното представяне на европейското първенство в Русия, което ще се състои догодина през ноември.

Делян Василев

Leave a Reply