Други, Новини, Спорт

Грациите ни с две 4-и места на световното

Невероятните две 4-и места завоюваха самоковските състезателки по спортна аеробика на световното първенство в Инчон, Република Корея.
Смесената двойка Анита Гаврилова и Ангел Казаков от клуб „Самоков“ стигна до забележителната 4-а позиция, като само 0,2 т. я раздели от бронзовите медали. Шампиони станаха представителите на Виетнам. Тройката 12-14 г., в чийто състав бе самоковката Стела Йорданова, също се нареди непосредствено до стълбичката на победителите, след двата отбора на Русия и тима на Япония.
Групата, в която освен Стела, играят Лидия Ангелова и Джована Ангелкова от Самоков, Борислава Иванова и Дамла Арабаджи от Хасково, постигна равен резултат със съперничките си от Корея, но зае 5-ата позиция в крайното класиране поради особеностите на състезателния правилник.
Тройката 15-17 г., в чийто състав освен Ангел и Анита влиза и Синтия–Мари Ангелова, се класира 8-а.
Групата 15-17 г., в която играе и самоковката Симона Благоева, пък се нареди 9-а – веднага след осемте групи финалисти.
Успехите станаха възможни благодарение на упорития труд и постоянството на състезателите, на професионализма и всеотдайността на треньорите Калоян Калоянов и Дияна Аврамова, както и на подкрепата /включително финансова/ на родителите на състезателите и на всички спомоществователи. Важен принос има и ръководството на клуб „Самоков” с председател Светлана Атанасова, което вече десет години усърдно работи за утвърждаването и развитието на този изключително красив спорт в града ни и страната.
Дарина Пашова спечели сребърен медал за България от шампионата. Никол Калоянов, дъщеря на самоковския наставник Калоян Калоянов, състезаваща се за САЩ, пък бе 4-а в индивидуалните надпревари.
Българите, половината от които са състезатели от Самоков, мериха сили с над 700 участници от 45 държави.
Предстои надпреварата при жените, където наша представителка е Надя Паунова. Шампионатът приключва в понеделник, на 20 юни.

Leave a Reply