Грипната епидемия продължава, но учениците се върнаха в училище

Независимо, че грипната епидемия продължава, по решение на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област грипната ваканция на учениците е прекратена и от днес, вторник, 28 януари, те възстановяват учебните си занятия.
От Регионалната здравна инспекция правят обаче уговорката, че ако болните ученици надхвърлят 30 %, учебните занятия могат отново да бъдат спрени.
Все още обаче детските и женските консултации не действат и не се провеждат профилактични прегледи и имунизации. Преустановени са и плановите операции, ограничени са свижданията в болницата.
Като цяло в Софийска област, както показват данните от Регионалната здравна инспекция, болните се увеличават и сега са 372 на 10 хиляди.
Регистрирани са както случаи на остри респираторни заболявания, така и на грип. Симптомите най-често са висока температура, суха кашлица, отпадналост и силни болки по мускулите. Има и усложнения, най-често пневмонии, а при децата и учениците – отити и бронхити.
Разпоредено е болни ученици и деца да не бъдат допускани в училищата и детските градини и да бъдат насочвани към личните лекари за консултация. От здравната инспекция изискват редовно да се проветряват и дезинфекцират помещенията. Спазването на лична хигиена, честото миене на ръцете също е много важно.
Специалистите съветват да се приемат повече топли течности, витамини С и Е и да се обличаме по-топло.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*