Здраве, Новини, Образование

Грипна ваканция, учениците ще подновят занятия на 6 февруари

Регионалната здравна инспекция обяви на 27 януари грипна ваканция за училищата в Софийска област. Причина са зачестилите заболявания. Ваканцията започна от вторник, 28 януари, и ще продължи една седмица – до 4 февруари. Тъй като обаче 5 февруари е неучебен ден като граница между двата срока, учениците ще бъдат отново на училище на 6 февруари, четвъртък.
Междувременно, още преди 28 януари, бяха преустановени занятията, поради високият процент болни ученици, в Обединено училище „Неофит Рилски” и в ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци.
Случаите на болни от грип в областта през последните дни са нараснали на 207 на 10 хил. души, но в учебните заведения заболелите процентно са доста повече. Обявяването на грипна ваканция има и превантивно значение – да намалее и по възможност да се спре разпространението на грипа, чиято кулминация по мнението на специалисти се очаква в края на януари и началото на февруари.
По принцип при грипна епидемия се преустановяват и свижданията в болницата, детските и женските консултации, плановите операции и др. Препоръчва се да не се струпват на едно място повече хора.
Грипът обикновено идва внезапно, с много висока температура, силно главоболие и обща отпадналост. Медиците съветват болните да стоят вкъщи, за да не заразяват и други хора.
Препоръчва се при грип приемането на топли напитки и лека храна, прилагането на топли вани на краката, разтривки и др.
За предпазване от грип е наложително често да измиваме добре ръцете с топла вода и сапун, да използваме дезинфекциращи кърпички или маска на лицето, да се закриват устата и носа при кихане и кашляне. Полезно е и често да се проветрява въздухът в затворените помещения.
Грипни ваканции има и в много други области в страната.

Leave a Reply