Новини

Дават 144 млн. лв. за столичното околовръстно откъм Самоков

В продължение на четири години общо до 144 598 366 лв. ще бъдат осигурени от държавния бюджет и от приходите от тол таксуване за изграждане на 6 км от околовръстния път на София – от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Решението взе правителството на 4 септември.
Отсечката, на която излиза и самоковският път, ще бъде с по три ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалните и директното трасе, 2 локални платна и тротоари към тях. Пресичането на по-големите артерии ще става чрез пътните възли „Стар Лозенски път“, „Патриарх Герман“, „Самоковско шосе“ и „Младост“ („ул. 406“). Ще бъдат изградени три пешеходни надлеза, както и мостове над Искъра и Кална.
Участъкът е от голямо значение, тъй като осъществява връзка между магистралите „Струма“ и „Тракия“ и се извежда транзитният трафик от Калотина към морето, Турция и Гърция.
Чрез изграждането на Южната дъга на столицата ще се подобри и безопасността на пътуващите. Очаква се да се намали разходът на гориво, което пък да доведе до намаляване на емисиите на парникови газове, на количеството на фините прахови частици и на шума. Ще бъде достигната и оптимална скорост на движението.

Leave a Reply