Култура, Новини, Образование

Данаила Колева за учителството и рисуването на икони

Гост на първата среща на клуб „Събеседник по желание” към Младежкия дом през новия творчески сезон в четвъртък, 28 септември, бе учителката по английски в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Данаила Колева. Винаги усмихнатата преподавателка се гмурна в спомените си и сподели, че води живот, изпълнен с интересни мигове. Едва ли например някой от изпълнилите залата ученици е предполагал, че учителката му по английски е тренирала като малка бокс и карате. Когато пък е осмокласничка, у Данаила се заражда силно влечение към рисуването на икони, което впоследствие става и нейно хоби. През последния четвърт век девойката се е превърнала в изкусен иконописец, автор на повече от 600 икони.
Макар и математиката да й се отдава, увлякла се от иконографията, та зявършва първото си висше образование в Богословския факултет. Сменя фамилията си от Георгиева на Колева – омъжва се за Михаил Колев, който сега като протоиерей е архиерейски наместник в Самоков.
Въпреки че има възможности за развитие в столицата и Русе /родният град на М. Колев/, младото семейство решава да се завърне в Самоков, където „хората са топли и сързечни, а природата е прекрасна”.
Дарбата й да рисува икони е донякъде и наследствена – дядо й, Велян Огнев, е един от най-добрите представители на Дебърската и Банската художествена школа през Възраждането.
Творческия път на гостенката присъстващите проследиха чрез подготвената от Колева презентация със снимки на нейни икони.
Същевременно тя изтъкна, че учителската професия я зарежда с положителна енергия, а децата я правят щастлива. Десет години с учениците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, НУ „Станислав Доспевски” и НУ „Петър Берон” си говорят на религиозни теми. След това Д. Колева специализира английска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и получава второто си висше. Стотици ученици от „Митр. Авкс. Велешки”, където преподава вече 18 години, са станали част от голямото й семейство.
На „хаплив” въпрос на водещата Миролюба Ташова дали се справя и с домакинските си задължения, гостенката отговори: „Все пак три години съм учила в Професионална гимназия по туризъм, където придобих отлични умения и в сферата на готварството.”
Директорката на Младежкия дом Латинка Щъркелова бе организирала и художествена програма с участието на зумба групата на Яна Василева, Мария-Анджела Красимирова от група „Дарлинг денс”, младите певци-братя Даниел и Пламен Димитрови и проявилите се с добрите си умения в бийтбокса участници от летния конкурс Summer beat.

Делян Василев

Leave a Reply