Култура, Новини, Шарен свят

Дарители възстановиха камбанарията в Широки дол

Намериха се хора с добро сърце и родолюбци, които дариха необходимите пари, за да бъде ремонтирана над 100-годишната камбанария в махала „Клепалка” в селото ни Широки дол.
Най-големият дарител бе Пламен Механджийски, който е роден в къщата на баба и дядо Трендафила и Велин Бакрачеви. Тази къща се намира зад камбанарията и Пламен явно не може да забрави част от детството си, игрите около камбанарията с приятели. Мило му е всичко тук и решава да помогне за възстановяването на тази камбанария.
Други големи дарители със средства и труд са Иван и Ангел Вукадинови – син и баща. Семейството е положило големи усилия и за добиването на дървения материал.
Парични дарения са направили и Роза Терзийска, Люба Механджийска, Лъчезар Христов, Иван Груев, Павел Манчев, Ангел П. Вукадинов, Снежана Ив. Овчарова. Определена сума е събрана от много дарители и в поставените в магазините в селото специални кутии.
С труд са помогнали както Иван и Ангел Вукадинови, така и фирмите „Васкос” и „Кедър лес”.
Едно семейство в селото – на Роза и Стойчо Терзийски, е двигател на целия този процес. От няколко години двамата са членове на църковното настоятелство в Широки дол.
Общо са събрани 3280 лв. По отчет са похарчени за ремонта 3281 лв., като е направен отчет за всеки похарчен лев.
Църковното настоятелство в селото благодари на дарителите и на всички, които са вложили безплатен труд за ремонта.
Историята на тази камбанария започва в далечното минало, когато тя се е намирала точно пред черквата. Но явно, когато селото се разраснало, звънът на камбаната не се чувал еднакво добре навсякъде и затова прапрадедите ни са преместили камбанарията на сегашното й място в „Клепалка”. Самата махала наоколо носи това име заради камбаната.
Преди време камбаната беше открадната, но я намериха изоставена в ливада край селото и я върнаха на мястото й.
Когато има истински християни, ще има и такива светилища. Тази камбана възвестява празници, тревога при, не дай си Боже, пожар и други бедствия, съобщава за починали местни жители.
Камбаната е звън и зов за обединение в радост, мъка и тревога. Тя е зов за доброта и човещина, които в днешно време са ни толкова скъпи.

Райна Бакрачева

Leave a Reply