Новини, Шарен свят

Дари коса – подай ръка…

Спонтанно направен репортаж от колегите от тв канал „Рила” надхвърли границите на общината и трогна сърцата на много българи. Защо? Защото става дума за съпричастие и взаимопомощ, за които обществото ни е петимно.
Магдалена и Линка Соколови, майка и дъщеря, които живеят в село Широки дол, показаха нагледно как всеки човек може да бъде част от наложителната положителна промяна в нашето общество. Маги и едва 12-годишната й дъщеря Линка решиха да отрежат голяма част от косите си и да ги дарят за направата на естествени перуки за онкоболни жени, които са се разделили с косата си при лечението от коварната болест.
Какво мотивира двете жени да дарят косите си, как са разбрали за асоциацията за превенция на рака “Промени живота си сега” и кой може да ги последва – питам Магдалена Соколова.
– За тази асоциация разбрах от приятел, който знаеше за моето желание да дарявам коса. Зарадвах се, когато ми каза, че вече има българска асоциация, която се занимава с тази дейност.
– Преди да се решите да дарите голяма част от косата си, имали ли сте случаи, в които сте я орязвали значително?
– Не, не съм имала такива случаи.
– Значи направили сте го спонтанно, защото сте били запленени от тази кауза?
– Ами да! Косата ми беше станала доста дълга и първият път, в който я дарихме за онкоболни, си мислехме просто да се подстрижем. Когато обаче разбрахме, че съществува организация, която използва дарени коси за направата на перуки за онкоболни, решихме да отрежем по-голямо количество, за да може все пак косата ни да е от полза за някого.
– Предполагам знаете, че има и, да ги наречем, търговци на коси – изкупуват дълга коса, която впоследствие пригодяват на скъпи перуки за продан. Защо все пак вие решихте да дарите остриганата си коса на нуждаещи се?
– Защото тази коса, която би се използвала за направа на перуки, трудно може да достигне до хората в нужда – перуките са доста скъпи, понеже се изработват бавно, необходимо е голямо количество коса, а много от болните и нуждаещите се всъщност не могат да си ги позволят, за тях това е лукс. Като избираме да дарим косата си, вместо да я продадем, ние се чувстваме по-близо до тези хора, които наистина имат нужда от нея.
– Всеки ли може да дари коса? Какви са условията и къде трябва да се изпрати?
– Да, всеки може да дари коса, стига дължината й да е поне 20 см. Косата трябва да е вързана, да не е разпиляна в плика, като е запазена посоката на косъма, за да е по-лесно на хората, които изработват перуките. Изпраща се на адрес: гр. София, ул. „Хан Аспарух“ 7, салон „Магама“. Може да се изпраща и боядисана коса, това не е проблем.
– Смятате ли дарителството и филантропията като цяло за нещо естествено или го правите от съчувствие?
– Според мен не би трябвало да има такова нещо като „благотворителност”, защото в един идеален свят всеки, който има повече от нещо, би трябвало да го сподели с този, който няма. Хората изконно сме склонни да споделяме с други в нужда, така че за мен и дъщеря ми това е по-скоро нещо естествено. В съвременното общество обаче сме започнали да гледаме на това като на някаква голяма работа.
– Мислите ли, че както вашето дете израства с идеята, че хората трябва да си помагаме взаимно, така чувството и нуждата от взаимопомощ трябва да се превърнат в неизменна част от живота на обществото ни?
– Да, разбира се. Аз за пример давам моята съседка, която има страхотна градина и като произведе малко повече тиквички, които не може да използва, дава останалата част на мен. Така и аз като имам нещо повече, което може да е необходимо на някой друг, би трябвало да го споделя.
След края на разговора ни с Магдалена, дъщеря й Линка се запита: “Защо трябва да хвърляме косата си в кофата, след като можем да я дарим и тя да се използва за нещо полезно?”
Наистина, наличието на коса, пък било то и перука, е много важно за самочувствието на онкоболните жени, които са се разделили с косите си при битката с коварната болест. Не всички пострадали имат възможност да си закупят естествени перуки на свободния пазар, тъй като те са изключително скъпи. Дано примерът на двете симпатични млади дами да зарази повече хора, които да подадат ръка на нуждаещите се.

Делян Василев

Leave a Reply