„Дар от природата” в Говедарци се превръща в традиция

Това бе мотото на празника, който за втори пореден път /след миналата година/ сътвориха на 27 септември в Говедарци местното читалище „Христо Ботев”, кметството и жителите на селото със съдействието на Общината.
По стар български обичай с хляб и вино бяха посрещнати кметът на Самоковска община Владимир Георгиев и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева.
„Традициите, творчеството и красотата тук се чувстват като у дома си. Радвам се, че за втора година правите този фестивал независимо от лошото време. Това е чудесна инициатива на читалището в селото. Сигурен съм, че фестивалът ще прерасне в национален”, каза в приветствието си г-н Георгиев.
В залата на читалището /заради дъждовното време фестивалът не се състоя на открито на площада, както бе първоначално предвидено/ бяха и зам.-кметът на общината Васил Сайменов, общински съветници, кандидатите за народни представители Ирена Коцева и Радослав Стойчев и др.
Кметът на Говедарци Бойчо Шуманов отбеляза, че Говедарци е първото село в страната, обявено още преди 80 години с царски указ за планински курорт, и припомни какви заслужили родове и деятели са произлезли от това най-голямо самоковско село. После лисна менче с вода и откри фестивала, като му пожела да се превърне в международен.

Женската фолклорна група с ръководител Даниела Георгиева при читалище „Христо Ботев” в Говедарци

Прозвуча „Мила Родино”. В словото си секретарката на читалище „Хр. Ботев” Спаска Костова благодари на всички, които са помогнали на организаторите, включително на местни фирми, на гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева, на читалищните секретари в Доспей, Поповяне, Драгушиново, Широки дол.
Тук бе и председателката на читалище „Хр. Ботев” Мария Арангелова.
По програма първи се изявиха домакините – женската фолклорна група с ръководител Даниела Георгиева, последвани от дуетите Даниела Попйорданова и Лили Шуманова и Спаска Виячева и Елена Шуманова, както и от танцовия състав „Рилска магия” с ръководител Георги Крушарски.
После пяха жените от Райово с ръководител Ани Машова, а след тях се развихриха младите танцьори от състав „Палакарийче” в селото с ръководител Росица Павлова. Последваха ги малките певици от група „Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева, които са достойни последователи на своите майки и баби. Гостите от група „Хризантеми” с ръководител Мария Стоева при пенсионерски клуб в ЖК „Младост” в София не само пяха, но се представиха и с вкусотии на организираната кулинарна изложба.
С изпълненията си зарадваха присъстващите и жени в кюстендилски носии от с. Сапарево, както и трио „Авлига” от Дупница, което само преди няколко седмици извоюва висока награда на Бобфеста в Радуил. С песен за Мальовица групата от ловешкото село Голак /община Угърчин/ изненада приятно. Интересен обичай – „Марама”, показаха самодейците от радомирското село Стефаново.
Последваха изпълнения на рельовки, ярловки, клисурки, на жените от Горна Грашица, Кюстендилско. Песенен поздрав отправиха и самоковците Васил Димитров и Латинка Трохарова. И младите участници в доспейския танцов състав „Рилски ритми” предизвикаха аплодисментите на присъстващите.

Изложбеният кът на Милка Джоргова

Силно бе представянето и на женската и мъжката фолклорна група и на танцовия състав „Рилска китка” от Драгушиново. Поздрав от Широки дол предадоха женската певческа група и танцовият състав. Много добре се представиха маджарки. И тук гости бяха мъжете от Овчарци с ръководителката им Радка, които често се завръщат с награди от подобни форуми. Краят на програмата сложи мъжката фолклорна група от Говедарци, в която с удоволствие пя и кметът Шуманов.
Общо бе мнението, че ръководителите на съставите – Даниела Георгиева, Радостина Симонова, Ани Машова, Росица Павлова, Иванка Коканова, Теменужка Ковачка, Росица Вардарова, Мая Чучукова, Снежана Бакрачева, Спас Джамбазки и др., могат да бъдат доволни от изпълненията на самодейците. Участниците в програмата заслужиха и грамоти.
На кулинарната изложба пък бяха показани пити, баници, кексове, зелник, вкусотии с картофи, сладкиши. Сред майсторките-кулинарки имаше жени от Говедарци и Доспей, от Драгушиново, Широки дол и Райово, от Рельово и Поповяне…
За самите дарове на природата пък бе отстъпено фоайето на читалището. Тук на маси производителите на мед, сирене, кашкавал, мляко, сладка от горски плодове и др. показаха своите екологично чисти продукти. Милка Джоргова от Говедарци е завършила техникум в Самоков, а от 1996 г. заедно със семейството си произвежда пчелен мед. Лина Божичкова пък произвежда чудесно сирене и кашкавал. Минчо Маринов от Поповяне показа дървопластика и произведения от природни материали. Димитър Даргов пък твори икони не само върху дърво, но и върху… керемида.
Добре го каза в словото си местният кмет Шуманов: „Няма по-голям дар от природата и Бог, че сме се родили и живеем в това прекрасно място.” Говедарци не се нуждае от реклама, то само си е жива реклама…

Димитрина Божилова

Част от кулинарните изкушения

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*