Култура, Новини

„Дар от природата” и от хората

Базарът се радваше на нескрит интерес

Радостта на участниците сподели зам.-кметът на общината Васил Сайменов

Първи фестивал под надслов „Дар от природата” украси площада в центъра на Говедарци в събота, на 5 октомври. На много сергии се предлагаха всякакви вкусотии и произведения на изкуството, а в същото време импровизирана сцена бе на разположение на певците и танцьорите от най-голямото село в общината и от доста други селища в района.
След поредицата мразовити дни невероятно щедро слънце стопли многобройните жители и гости на селото, уважили своеобразния празник. Те не бързаха да си тръгват, а с часове разглеждаха уникалния базар, слушаха чудни мелодии и се наслаждаваха на прекрасните народни носии на участниците в програмата.
Събралите се бяха сърдечно приветствани от зам.-кмета на общината Васил Сайменов, който изтъкна, че фестивалът има за цел да привлича туристи и да рекламира селото и курортния район, който е известен с неповторимата си красота, екологично чистото земеделие и уникалния фолклор. Сайменов пожела фестивалът да стане традиционен и международен и да се утвърждава наред с празниците на боба и на зелника в Радуил и Бели Искър.
Огласени бяха поздравителни адреси от народната представителка Ирена Коцева и от кмета на Говедарци Бойчо Шуманов.
Присъстваха общински съветници, както и кметовете на Марица, Драгушиново, Маджаре, Мала църква – Теменужка Димитрова, Стефан Домишляров, Иван Марков, Ивайло Петров.
Гостите, сред които бяха и представители на общинската администрация, отчупиха от питката с мед и сол и отпиха по глътка от бъклицата с руйно вино. Местният кмет Шуманов лисна менче с вода и пожела успех на новия празник.
Докато слушаха песните, хората разглеждаха базара, а някои си и купуваха от предлаганите изкушения. На сергиите имаше и от пиле мляко – домашен кашкавал и козе сирене, квасено мляко, домашно масло, картофи и боб, моркови и домашна туршия, малини и круши, мед от борови връхчета, сладко от боровинки и къпини, сироп от арония… Опитни кулинарки предлагаха тутманик и тулумбички. Имаше дори местно грозде, а върхът може би бяха невероятно големите домати, сред които зелен домат с тегло над два килограма…
Много мъже пък се възхитиха на уникалните старинни, ловни и туристически ножове и пищови на всепризнатия самоковски майстор Славчо Змияров. Чудесни произведения от дърво предложи резбарят Минчо Маринов от Поповяне. Негови творби притежават Зографския манастир в Света гора, известният канадски бизнесмен от български произход Игнат Канев, институции в София, Шумен и др. Интересни картини бе изложил художникът от Говедарци Христо Кленов. Румен Тодоров от Самоков пък предлагаше уникални билки и чай.
Още какво ли не можеше да се види на този базар – икони, гоблени, плетива, красиви вълнени чорапи, оригинални сувенири…
Свои изделия представяха майстори и майсторки от Маджаре и Доспей, от Марица, Драгушиново, Райово…
А накрая в сградата на местното читалище „Христо Ботев-1928 г.” бе открита и чудесна кулинарна изложба.
Във феерична картина в същото време превърнаха сцената певиците от Говедарци, Драгушиново, Радуил, Маджаре, Мала църква, Бели Искър, Доспей, Белчин, танцовите състави от Бели Искър, Доспей, Марица, Райово, Говедарци…
Водещата Спаска Костова, секретар на читалището в Говедарци и главен организатор на фестивала, благодари за съдействието, подкрепата и помощта на общинската управа, на хотелски комплекси от селото и района и на самоковската техническа гимназия „Никола Вапцаров”.
Късно следобед и хоро се изви на площада. По общо мнение прощъпалникът на празника бе успешен – един „Дар от природата” и от хората…

Тодор Попов

Кметът на селото Бойчо Шуманов откри фестивала

Жители и гости на Говедарци разпънаха и чадъри, за да се пазят от изненадалото ги слънце

Щандът на Славчо Змияров

Кулинарната изложба

Певиците от Говедарци

Спаска Костова

Leave a Reply