Да летиш с „Орлите на свободата”…

Иван Ненов и Любомир Борисов Гайдаров-Любовой

Да се сравняваш с тези горди, волни, свободолюбиви птици, си е голямо предизвикателство, но и признание. А именно с орлите са сравнявани много хора в новата книга на Любомир Борисов Гайдаров-Любовой „Орли на свободата”.
За отбелязване на 80-годишния юбилей на автора и излизането на тази негова последна засега книга много хора се събраха на 5 ноември в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Преди да влязат в залата всички с удоволствие разгледаха изложбата със снимки, съхранили в черно-бели цветове мигове от митарствата на Борисов по планините.
Главният библиотекар Албена Ихтиманска представи Любовой като работохолик, особняк, ексцентрик, който успешно се занимава с много неща с голям ентусиазъм. Той е и отличен фотограф, и журналист и публицист, и поет; интересна, колоритна личност с много приятели. Това се доказа и с пълната зала.
Известният планинар Иван Кандиларов описа подробно съдържанието на новата книга, посветена на някогашните походи на свободата, провеждани през 60-те, 70-те и 80-те години в чест на 3 март из Стара планина, а после из Рила и Пирин.
„Познавам Любовой много отдавна. Беше удоволствие да тръгнеш със ските посред зима от връх Ком до нос Емине. Нямаше поход без участието на самоковци. По време на тези походи Любовой си е водил подробен дневник. Цели 20 години е записвал и снимал маршрути, хора, изпитания. И всичко това е предадено абсолютно достоверно и живописно. Тази книга не е само история, но и учебник. Да благодарим на Любо, че е успял да съхрани спомените от едно време, да ги систематизира и да ги пресъздаде, за да се поучим всички ние и младите днес”, възкликна Кандиларов.
Самият Любомир Борисов не обича много да говори. Както сам призна, просто „ходя, снимам и… пиша.”
И внучките му дойдоха на тържеството. Внукът му снимаше – като достоен наследник на своя дядо – творец.
„Събрали сме се да уважим Любовой. Аз също преди години бях в неговия архив. Нека да е жив и здрав и да продължи да работи”, каза ВРИД кметът Васил Сайменов и връчи на юбиляря почетния плакет на Самоков.
Цветя и поздравления Любовой получи и от Иван Ненов, ръководител на литературния клуб „Димчо Дебелянов” към читалище-паметник „Отец Паисий” /в който клуб членува и самият Любомир Борисов/, и от секретаря на читалището Теменужка Янкова.
Славка Чистовска, турист-ветеран, изтъкна, че псевдонимът Любовой напълно подхожда на Любомир Борисов като символ на обич към всеки и всичко. И към планината, особено зиме…
С топли слова творецът бе поздравен и от Румяна Цолова.
Сред присъстващите бе и избраният отново за кмет на общината Владимир Георгиев.
Много може още да се говори за влюбения в планината Любовой. За него тя е животът. А след него ще останат написаното и сниманото. Засега 16 книги на автора очакват своите читатели. Да е жив и здрав, за да напише и следващите…

Димитрина Божилова

Любомир Борисов Гайдаров-Любовой и Иван Кандиларов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*