Да не замърсяваме България цяла година!

Позиция

На 12 май, събота, в общината ни, както и в цялата страна, бе организирана акция под надслов “Да изчистим България за един ден!”. Доста хора – организирано или не, излязоха и приведоха в по-приличен вид някои местности край Самоков и Боровец, както и пространства между жилищните блокове и фирми в самия град.
Идеята е хубава, начинанието е благородно, участниците заслужават признание, но, разбира се, никой не си прави илюзия, че сме изчистили страната или района си. Мръсотия и боклуци ни заливат отвсякъде и ние не един ден – всяка седмица или месец да чистим, едва ли ще се справим.
Въпросът не е само в чистенето. И не толкова даже в чистенето. Защото сто пъти по-важно е да не замърсяваме! Ако не хвърляме безразборно всякакви отпадъци където ни скимне – какво ще чистим?
И тук опираме до най-трудното – до необходимостта от промяна на манталитета на нашенеца. Навремето Симеон Сакскобургготски каза, че трябва да си сменим чипа. Не сме му “фенове”. Изсмяхме се. Но този плач е горчив и смешен. Тъжен. Защото нямаш ли съзнание, ето така ще чистиш едва ли не всеки ден, а краят му няма да се вижда. И ще даваш чрез хазната хиляди и милиони за премахване на т. нар. диви сметища, които още през следващия сезон пак ще се появят и пак ще трябва да се чистят. И пак отново, и т. н., и т. н. Омагьосан кръг! Понеже лекуваш последствията, а не отстраняваш причината.
Ако опазваме градска среда и все още прекрасната ни природа, ако сме научени на това от малки, ако знаем, че за хвърлен фас на улицата ще ни друснат солена глоба, няма и да се налага да се превръщаме в метачи и чистачи.
Хубаво е, макар и непосилно, да изчистим България за един ден. Най-правилното и най-разумното обаче е да не замърсяваме. Не един ден. Цялата година!

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*