Новини, Читателски, Шарен свят

Да отсечеш дърво – значи да погубиш живот!…

Преди няколко дни бе отрязано вероятно от съкварталци голямо и хубаво яворово дърво южно от бл. 1 в кв. “Самоково”. Доколкото знам, викана е и полиция, но дали са открили злосторника или злосторниците и дали те ще бъдат наказани е друг въпрос.
Всички сме свидетели на поголовна незаконна сеч през последните години и десетилетия, но в случая става въпрос за зеленина в градската среда, която е двойно и тройно по-необходима. Голяма част от населението на града ни живее в тази бетонна джунгла от блокове, сред постоянен шум от коли, мотори, автобуси и камиони, сред прах, а и в постоянен стрес. Ето защо ни е толкова нужно да имаме около нас дървета, храсти, трева, зеленина. Те хем намаляват шума, хем пречистват въздуха, хем хвърлят сянка в топлите пролетни и летни дни. Затова не само че не трябва да се секат и унищожават, а напротив – да се засаждат нови фиданки, да се оформят още градинки.
Наистина, през последните години “Самоково” най-после се променя. Тук-там се появява тревичка, оформят се цветни лехи, показва се и по някое дръвче. Но все още това е съвсем недостатъчно. Заслужават уважение, колкото и малко да са, тези наши съкварталци, които се грижат за зеленината. Дано повече хора последват примера им! Или поне да не секат, чупят и замърсяват направеното. Помислете си колко малко нещо е нужно за това! И какво голямо значение би имало…

Р. Димитрова

Leave a Reply