Култура, Новини

Да преживееш и ти „Любовен уикенд”!…

Петър Савчов /вляво/

Преди години гледах тази пиеса – “Любовен уикенд”, с участието на Латинка Петрова. Сюжетът беше много интересен, съвременен, и затова реших да видя как са се справили сега – на 3 април в читалище-паметник “Отец Паисий”, артистите от София в новата постановка.
Най-много ме заинтригува участието на самоковския актьор Петър Савчов. Негова съученичка ми бе казала, че още в гимназията преди години се откроявал много над останалите.
Сега, след спектакъла, мога най-искрено да кажа – беше чудесно, по-различно, много емоционално, истински завладяващо. Това го почувстваха всички в залата. Ръкоплясканията не бяха не само в края, а и по време на самата игра. Макар и изморен след представлението, Петър Савчов за мое щастие ме посрещна изключително сърдечно.
Той сега е може би в най-хубавата възраст – около 50-те, водна зодия, кореняк самоковец, а градът ни според него е невероятно красив. След ПГ ”Константин Фотинов” Савчов е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”…

– И какво стана после?
– Ами веднага започнахме театралните постановки. Обиколил съм с тях вече половин България – не само Кърджали и София, но и Димитровград, Благоевград, Добрич, Видин…
– Защо решихте да гостувате с тази пиеса?
– С този състав я играем вече за осми път в театър „Провокация” към читалище „Славянска беседа” в София и в „Сълза и смях”. За първи път обаче излизаме с нея извън столицата и решихме това да стане в моя роден град.
– Играли сте, макар и преди години, също пред самоковска публика?
– Преди доста години играх тук в пиесата „Ухание на мъж” по произведението „Хайде, душко, убий ме” на Азис Несин, номиниран за Нобелова награда за мир. Идвал съм в Самоков и с Видинския театър, с пиесата „Тримата мускетари”.
– Какви роли обичаш?
– Честно казано – всякакви, но най-вече комедийни. Справям се и с по-сериозни. Например с Асен Блатечки и Камен Донев играем в „Мишките и хората”. Аз съм Лени – малко лудичък по характер, но иначе добро момче. И в „Коварство и любов” съм сериозен…
– Занимаваш ли се с нещо друго извън актьорството?
– Станах продуцент. Напоследък правя артфестивал – на всички изкуства в различни градове – Кърджали, Крумовград, Момчилград… Започнах да осъществявам тази моя идея преди 12 години. Последните няколко празника се провеждаха под патронажа на президента Георги Първанов. Ние все търсим и искаме обединител…
– Какво ще пожелаеш на своите съграждани?
– Да идват по-често на театър, защото ние, артистите, много обичаме нашата публика. Иска ми се да мога с мощното си ноу-хау да помогна във всички сфери за културното развитие на Самоков, на района и въобще на нацията. Желая от сърце на съгражданите ми здраве, щастие и много усмивки!

Интервюто взе:
Димитрина Божилова

Leave a Reply