Новини, Образование

“Да развием шарената черга”

Това е името на поредния проект, по който започват работа в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.
„Светът е шарен и многообразен. Струва ни се познат, но всички знаем, че не е така. И нашите намерения са да развиваме, да разгъваме тази шарена „черга”, докато цветовете и фигурите по нея стават все по-ясни и отчетливи”, сподели ръководителката на проекта Славея Петрунова. И тя, и координаторът – Милка Кощрова, и останалите колеги от екипа – ръководители по отделните дейности, вече са асове в изработването, печеленето и осъществяването на проекти.
Сегашният проект цели да се утвърждава културното многообразие на децата от етническите малцинства, като чрез извънкласните дейности се изгради и атмосфера на взаимно уважение между децата от български и ромски произход.
Докато други се чудят как да запълват свободното време на малките, със сигурност 135 ученика от ОУ „Митр. Авкс. Велешки” здраво ще се забавляват, учат и възпитават в измислените от техните госпожи „работилници”: „Догодина съм първолаче” – за приятелство, “Колорит” – за занимания по изобразително изкуство, „Бъди звезда – опа, тропа” – за танци и песни, артработилница „Ценности” – за любителите на изобразителното изкуство, „Моите ръце могат всичко” – за сръчковците, които ще се занимават с приложни изкуства, детска вокална група за български и цигански песни „Лазарица”, „Самоков – симбиоза на етноси” – за усвояване и съхраняване на историческата памет на града от тези, които „си падат” по книгите и нещотърсачеството, „Връстници обучават връстници” – работна група за уроци по толерантност, клуб „Мостове на доверието” – за предпазване на децата от алкохола, наркотиците, цигарите и ранния секс.
Зад всяка работилница стои по един опитен и обичан учител. Зад учителите са ръководителите на проекта, а зад тях – „рамото” на училищното ръководство – г-жа Коцева, г-жа Оцетова и г-н Чамов.
И следва отговор на един въпрос – където се работи неформално, където се работи от сърце и децата го усещат – там няма текучество на учители и ученици, там има резултати. Не просто оценки в бележниците; просто децата напускат училището не само по-умни и по-информирани, но и по-човечни.

Снежана Лалева

Leave a Reply