Здраве, Новини

Да са здрави като скалите и сладки като мед!

Преди двадесетина години за пръв път бях в Злокучане – за откриването на красива чешма в центъра на селото. После само още на два пъти съм била там, но ми е направило впечатление, че местните хора са отворени и добродушни.
Сега, на 21 януари, ни поканиха заедно с Латинка Трохарова и Васил Димитров, да присъстваме на обичая „Бабино”. Хората вече се бяха събрали в кметството – много чисто и уютно място. Очаквахме музикантите и щом те отвориха вратата, бяха посрещнати с овации.
Няколко баби и две-три млади жени бяха готови с костюмите – имаше млада невеста с бебета-близнаци, баба акушерка, полицайка, мустаклия ерген с надежда да си намери булка, гражданка с широкопола шапка и пр. Под звуците на музиката /Георги Машов – акордеон, Иван Близнев – тромпет и Георги Павлин – тъпан/ групата маскирани представи обичая. Ролята на акушерка изпълни секретарката на читалището в Злокучане Генка Стоименова. Като майка на бебетата в осъвременен вариант пък се изяви Петя Дикова. След като невестите поляха на бабата, тя поръси всички от менчето със „здравкова” водица. Бабата пък бе зарадвана с необичаен шеговит подарък. Изви се хоро и така, с танцова стъпка, придружени от музиката, влязохме в кафенето и кръчмата, за да зарадваме хората и да ги благословим, а те да даруват малките с парици.
Традицията да се обикаля селото, да се влиза в домовете, да се играе хоро и да се благославя и този път бе спазена. Отбихме се в няколко къщи, където стопаните ни почерпиха с вино, ракия, бонбони…
Върнахме се в кметството, където веселбата беше вече в своя разгар. Поздрав поднесоха и младите певци Радостина Симонова и Момчил Чалъков. Като дует се изявиха Васил Димитров и Латинка Трохарова. Отрупаната маса с баници, питки, сладкиши, питиета вдигна още повече градуса на настроението.

Димитрина Божилова

Leave a Reply