Култура, Новини

Да се потопиш в магията на Рила…

Дали вярвам в магии?! Има ги всякакви – за любов и разлъка, за добро и зло… Аз вярвам само в магията, с която ни завладяват песента, танцът, музиката. Като прибавим кристално чистия боров въздух и красивата природа – ето ти една истинска рилска магия!
Това изживяхме всички ние, които бяхме в Боровец на 30 юни, 1 и 2 юли, на 6-ия традиционен фестивал „Магията на Рила планина”. Художници, сред които и самоковецът Стефан Дойчинов, се представиха с пейзажи и чудесни ловни сцени. Майсторки на бродерии и плетива, а сред тях и нашата Ани Йовева, демонстрираха дантели. Ножари, майстори на бижута и на рисуването върху кратунки, както и много други техни колеги бяха разположили маси в стария център на Боровец.
Сред всички тях бе и младо семейство от не много отдалеченото от Самоков село Овчарци – Васил Говедарски, съпругата му Мони и 5-годишният им син Иван. Снимах мечката, която Васил е изработил с резачка. От 3 години се запалил по това изкуство. Било му хоби, а сега вече е професия – все повече добиват популярност изработваните от него фигури на диви животни – бухали, сърни, мечки, елени, лъвове, орли. Помага съпругата му, учителка по рисуване, труд и техника – когато е готова фигурата, тя се заема с останалото: пръска с препарат срещу гъби, плесен, влага; обгаря с горелка; маже с лак на водна основа. Малкият вече върви рисува върху камъни, сигурно ще наследи таланта им…
На поляната се появи майстор-готвачът Ангел Ангелов с Юнашкия тиган. Този път в него направи пърленки – цели 1000 бройки, и безквасни питки – 500 на брой. Вкуснотиите гладните гости на празника излапаха за нищо време.
Ангел е начело на Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство. Негово дело е Музеят на хляба и традиционните храни, открит преди две години в Копривщица. Научавам, че оттам за година минават повече от 10 хил. деца от страната и чужбина, правят шарени питки, безквасен хляб, боядисват яйца…
Щеше ми се да имаше още повече хора, за да се запознаят с дейността на Пътуващото читалище „Бащино огнище”. Върху голяма карта на България бяха разположени макети на църкви и манастири, крепости и старинни къщи. Фотоизложба пък показа красиви исторически и природни обекти.
Членове на самоковския клуб на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода” разиграха сцена с черешови топчета, хайдути и турци. И започна в еуфорична обстановка прекрасен спектакъл с песни на фолклорни групи от Горно Изворово /Казанлъшко/, школите за народно пеене в Бобов дол и Благоевград, певци от Равно поле и София.
С тях мериха талант певиците от Самоковско. Радуилки участваха с две групи – „Здравец” и „Детелина”. Журито, съставено от композитора Димитър Христов, диригент на оркестъра на БНР, певицата Юлия Гайдарова и хореографа Мирослав Димитров, ги поздрави сърдечно за чудесните изпълнения и автентичните носии. Група „Детелини” бе класирана на първо място, „Здравец” – на второ, а певиците от Мала църква – на трето. Наградите връчи зам.-кметът на Самоков Люба Кленова.
През втория ден с шопски, тракийски, добруджански и северняшки хора се изявиха състави от Елешница, Бобов дол, Кюстендил, Алдомировци, Дивотино, София, Сандански… Танцьорите се раздаваха от сърце – краката им не знаеха отдих, от лицата им не слизаха усмивките. Бяха превърнали сцената в многоцветен калейдоскоп от пъстри носии и вихрени хора. Разнообразие с автентичните си песни внесоха изпълнителките от Злокучане. Сред гостите пък бе и танцов състав от гръцкия остров Крит.
Изпълнители и гости бяха силно впечатлени от танца върху горещите въглени. Нестинари бяха Мая и Огнян Манолови – майка и син. Цели 32 години танцува Мая и е предала своя дух на Огнян /симптоматично е и името му!/, който пък от 19 лета е с майка си и баща си /оказа се, че в момента бащата е болен/. Научили „горещото” изкуство от братя Лазови. Носеха иконата на св. св. Константин и Елена. Танцувайки, изпаднаха в транс. Даже взимаха на ръце дете от публиката и го пренасяха през огъня за здраве. За завладяващата им игра допринесоха гайдарят Борислав Кьосев и тупанджията Добри Рахнев.
…Ето ви я магията, която ни потопи в тайнствен свят и ни зареди с енергия за много време напред.

Димитрина Божилова

Leave a Reply