Двайсет години Бобфест в Радуил

Над 60 състава участваха в юбилейния Празник на фасула, състоял се в събота и неделя, на 2 и 3 септември, в Радуил. Певците, музикантите и танцьорите бяха оценявани от жури с членове народната певица Бинка Добрева, главният хореограф на ансамбъл „Филип Кутев“ Ивайло Иванов и народната певица от Радуил и музикален педагог Деси Николова.
В рамките на празника бяха уредени кулинарни изложби и многобройни щандове на майстори-занаятчии.

Хиляди годни от района, страната и чужбина вкусиха от приготвения по традиция курбан с боб.
Гръм от бобеното топче даде в първия ден старта на фестивала. Домакини и гости бяха топло поздравени от кмета на Самоковска община Владимир Георгиев и от кмета на Радуил Любомир Димитров. Празничен водосвет отслужи свещ. Николай Аршинков, а програмата започна с изпълнения на самодейните състави към местното читалище „Христо Ботев“.
По случай юбилея бе издадена и книга „20 години Бобфест в Радуил“ с материали за историята на фестивала и селото, с любопитни данни за фасула като храна и лекарство, рецепти с боб, снимки и карикатури. Радуил със своите около 1000 жители е второто по големина от общо 24 села в Самоковска община. 

Читалището, кметството в Радуил и Община Самоков бяха и организатори на авторитетната изява.
Първият Бобфест в Радуил се е състоял през 2003 г. Инициатори на фестивала са културните деятели семейство Георги Божилов /Гебо/ и Димитрина Божилова. Двамата вече си отидоха от този свят, но благородното им дело намира своите продължители.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*