Зимни спортове, Новини, Спорт

Двама братя самоковци бяха сред доброволците на олимпиадата

Снежният барс и Атанас Шуманов в Сочи

Навярно малцина съграждани знаят, че освен членовете на официалната българска спортна делегация за Зимните олимпийски игри в Сочи през тази зима, българско и специално самоковско участие имаше и на друг „фронт”. Фронтът на доброволците – хората, които са в помощ на организаторите и са буквално във всяко кътче. Те вършат задълженията си, но обикновено остават настрани от шума, фотоапаратите, светкавиците и камерите. Без тези хора обаче нито един старт не би се състоял, нито миг олимпиада не би бил възможен.
Сред 25 хиляди доброволци, избирани от цял свят, са били и петима българи, а сред тях и две самоковски момчета – братята Антон и Атанас Шуманови. Участието им, освен поредна среща с родината на тяхната майка, се оказва и невероятно преживяване, оставащо незабравимо за цял живот. Те го наричат безценно. Смятат, че събитието е най-светлото в живота им досега.
Било е въпрос на съзнателен избор за нещо, което животът не предлага всеки ден. След това пък е трябвало и да успеят да се преборят за мястото си в него. Кандидатстват още преди две години, когато е обявено набирането на доброволци. Следва попълване и представяне на документи, тестове, интервюта, много условия и прецизно „сито”, което оставя в окончателния списък 1 от 8 явили се кандидати. Цената на този „пропуск” не е малка – владеене на езици, широка обща култура и най-простичкото, но и много важно – готовността за труд /това, което ще е основното задължение/ – най-обикновен човешки труд в различни условия, естествено, без заплащане, а и без капризи и уговорки.

Антон Шуманов в Сочи

Едва после идват емоциите и всичко друго, наречено олимпиада – погледът и допирът до най-съвременни спортни съоръжения, сгради и пр., присъствието на някои състезания, срещите и контактите със стотици нови хора, с интересни личности. Именно спомените от преживяното и натрупаните впечатления остават в отплата и като награда за труда.
Така възприемат спомените си от Сочи и нашите момчета. Скъпи спомени, които ще останат дълбоко в сърцата им. Към тях задължително добавят и уникалните олимпийски сувенири, които са си донесли – дипломи, значки и др.
За единия от братята ще остане и късметът да бъде асистиращ на симпатична делегация от екзотична страна с интересна предистория за участието на представителя й, както и невероятното му изживяване да бъде един от малкото българи на стадиона по време на грандиозната церемония за откриване на игрите.
Братя Шуманови остават и в дните на параолимпиадата. От тук впечатленията им са не по-малко силни. Освен стискащата гърлото тягост от вида на това колко мъка има по този свят, се добавя и чувството на възхита от изключителната воля и сила на участниците тук – хора с по-различна физика, но успели да намерят смисъл на живота си, спортувайки. Затова за момчетата много ценни са и получените в тази втора част на игрите паметни вимпели и грамоти, подписани лично от председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах.
Много емоционален разказ за всичко това, изпъстрен с още подробности и любопитни факти, онагледен с фотоси и сувенири, направи наскоро една от сбирките на членовете на Руския клуб в Самоков особено интересна. Гостът Атанас Шуманов сподели впечатления от олимпиадата от името и на своя брат. „Като гледам сега на събитието отстрани и от разстояние на времето отново чувствам гордост от това, че сме били частичка от тази огромна армия от доброволци, която вършеше задачите си отговорно, за да бъдат игрите на високо ниво”, откровен бе Наско.
Двамата братя са щастливи, че доброволците, макар и останали както винаги безименни „воини”, са получили, наред със спортисти, треньори и съдии, най-високо признание при закриването… А колкото до избора си, момчетата са категорични, че при възможност отново биха го направили.
Домакините на срещата в клуба благодариха най-сърдечно на двамата младежи и им пожелаха да имат щастието и късмета още много пъти да пътуват и да опознават света.

С. Александрова

Leave a Reply