Двама министри и авио шоу на първата копка на крепостта над Белчин

Така ще изглежда възстановената крепост и храмът през септември догодина
След минута капсулата с послание за поколенията ще бъде положена в основите на крепостната стена на “Цари мали град”

Министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов присъстваха на 28 юни на първата копка на реставрацията на крепостта “Цари мали град” на хълма Св. Спас над Белчин.
Проектът предвижда късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброк на това място да се възстанови, консервира, социализира и експонира.
На тържеството бяха и кметът на Самоковска община Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, Симеон Пешов като представител на фондация „Възраждане на Белчин”, Камен Пешов, председател на надзорния съвет на „Главболгарстрой”. Тук бе и кметицата на Белчин Венета Балабанова.
„Да бъдеш в древността е нещо удивително. Да бъдем на това място, наситено с история, е нещо велико. Господ да е с вас в трудните мигове, които ще изпитате”, обърна се към участниците в начинанието Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия, който заедно със свещеници отслужиха водосвет.
“Едва ли, когато през 2007 г. бе създадена фондация „Възраждане за Белчин”, някой си е мислил, че ще се стигне до днешния ден на това място. Проектът бе одобрен в този вид след петгодишен труд и с усилената работа на много специалисти в различни области. Класиран бе на четвърто място сред 70 други проекта, представени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, изтъкна С. Пешов. Той добави, че крепостта е уникална. Служила е за отбрана, но е била и средище на голяма стопанска дейност. В района са открити много артефакти – монети, стрели, накити…
Кметът Георгиев благодари на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и посочи, че ако всички институции работят заедно за една обща кауза, нещата ще се получат.
Самият проект съчетава археология и туризъм. Строителите от „ГБС” пък са свързани не само професионално, но и емоционално с неговото изпълнение.
„След известно време тук ще се вплетат нишките на минало и бъдеще и нека родения по-късно да помни онзи, който прави това тук сега”, пожела Ир. Коцева.
“Надявам се, че ще се облагороди това прекрасно място и ще привлече много туристи, особено тези, които идват на ски. Както всички проекти, които се финансират от министерството, и при този трябва да има интегрираност, което означава да има туристически информационен център, довеждаща инфраструктура”, изтъкна министър Павлова.
“Господ е с Белчин, защото има това прекрасно място, минерална вода и един бизнесмен, който милее за селото”, възкликна пък министър Рашидов.
На екран бе показано как ще изглежда крепостта след реставрацията.
В крепостната стена бе поставена капсула с българска и европейска монета, български вестник и послание към идните поколения.
Официалните гости символично положиха и първите камъни в крепостната стена.
По същото време авиошоу, сътворено от сина на космонавта Георги Иванов, предизвика бурни емоции и аплодисменти сред присъстващите.
Европейското финансиране, осигурено за комплекса, е на стойност около 5,3 млн. лв. Грубата работа по реконструкцията на средновековната църква и на три от шестте кули трябва да бъде извършена за около 15 месеца – до септември следващата година. В кулите ще има експозиции. Посетителите ще могат да стигат от селото /новоизградения етнографски музей/ до крепостта с помощта на фуникуляр /малка въжена линия/. Предвижда се да бъдат оформени и две екопътеки.

Емилия Станоева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*