Зимни спортове, Новини, Спорт

Двама самоковци скачаха на младежкия олимпийски фестивал в Австрия

Евелин Митев

Младите самоковски надежди в ски скока Евелин Митев /„Рилски ски скачач”/ и Мартин Зографски /„Самоков”/ участваха в зимния олимпийски фестивал за младежи, родени през 1998 г. Надпреварата бе в края на януари в двете съседни страни Австрия и Лихтенщайн. Талантливите ни спортисти – част от националния отбор на България, бяха предвождани от дългогодишния деятел на този спорт и треньор в клуб „Рилски ски скачач” Методи Савчов.
При изключително неблагоприятни атмосферни условия Мартин Зографски се класира на 44-о място, а Евелин Митев остана на седем позиции зад него, като зае 51-о място на 109-метровата шанца. Евелин имаше малшанса поради силния вятър и снеговалеж на скочището организаторите да прекъснат надпреварата първоначално за 10 минути, а впоследствие за цели 45 минути точно когато дойде неговият ред. Премръзнал, той не успя да покаже истинските си възможности. Състезанията по ски скок се състояха в градче, което се намира на около 150 км от Инсбрук и Цюрих. Постоянните обитатели на Ванданс са 2586 души /по данни от 2014 г./, но това не пречи на държавата /Австрия/ да вдигне там четири нови шанци през миналата година!
Шампион стана представител на Финландия, среброто отиде при словенец, а за домакините остана утешителното трето място.
През 2016 г. предстоят Младежките зимни олимпийски игри, които се провеждат веднъж на 4 години. Домакин на авторитетното състезание ще бъде норвежкият град Лилехамер. Тогава Самоков отново ще има представител в ски скока – Красимир Симитчийски.

Leave a Reply