Култура, Новини

Двама художници заслужиха националната награда „Захарий Зограф“

Авторитетната национална награда „Захарий Зограф“ за високи постижения в областта на изобразителното изкуство бе връчена на 18 септември в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ на двама художници – Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел /посмъртно/.
Пред могобройните любители на изящното изкуство от Самоков и столицата проф. Аксиния Джурова, председател на журито, и Любен Генов, председател на Съюза на българските художници, представиха носителите на наградата като съвременни художници, известни и у нас, и в чужбина, професори в Националната художествена академия „Николай Павлович“, приятели в живота и в изкуството, обогатили го със свой собствен почерк.
Андрей Даниел, отишъл си от този свят през тазгодишния януари, е известен с романтичния си поглед към героите и своите сюжети. Вихрони Попнеделев пък е един приземен творец, открил интересен поглед към атмосферата и краските на градската архитектура.
Кметът Владимир Георгиев връчи отличията на Вихрони Попнеделев и на Олимпия Даниел, съпругата на Андрей Даниел. Новите лауреати получават специална статуетка /дело на известния скулптор Георги Чапкънски/ и премия от 4000 лв.
От името на наградените бе изказана благодарност. Г-жа Даниел обяви, че дарява половината от наградата за развитието на Графичната база в Самоков, която сега се възстановява. По думите на Ол. Даниел, съпругът й е обожавал да твори в тази база.
Вихрони Попнеделев е роден през 1953 г. в Пловдив. Завършил е Художествената академия, където от началото на новия век е професор.
Андрей Даниел е роден през 1952 г. в Русе. Завършил е Художествената академия, където приживе е бил професор. Бил е и член-кореспондент на БАН.
Проф. Джурова оповести, че през следващите години във финансовото обезпечаване на наградата ще участва и фондация „Захари Стоянов“. Л. Генов пък добави, че Съюзът на художниците вече също ще участва в осигуряването на финансовата стойност на наградата в рамките на една четвърт от общата сума. През тази година средствата ще бъдат насочени към подпомагане на дейността на Графичната база в града ни.
Ценителите на изкуството можаха да видят експонираните в залата платна на двамата именити творци.
Историческият музей на Самоков пък участва в подготовката на изявата с ретроспективна изложба на творби от най-известните художници на Самоков през 20 век, композирана на открито на централния площад „Захарий Зограф“. През 2020-а се навършват 210  години от рождението на първомайстора на българското изобразително изкуство и това е един много подходящ начин за отбелязването на юбилея.
След церемонията по връчването на наградата по установила се добра традиция бяха поднесени цветя пред паметника на Захарий Зограф.
Членове на журито, ръководено от проф. Джурова и учредено за определяне на новите носители на наградата, са били председателят на СБХ Любен Генов, художниците и бивши носители на наградата Станислав Памукчиев, Милко Божков и Захари Каменов, изкуствоведът Борис Китанов и галеристът Иво Масларски.

Антония Бояджиева

Leave a Reply