Два екопроекта представиха в Самоков

“Живот за птиците” и “Безопасен полет за птиците на Дунав” – тези названия носят проекти, които бяха представени наскоро в нашия град.
Самите проекти се осъществяват от ЕРМ „Запад“ и Българското дружество за защита на птиците. Община Самоков бе домакин на представянето, тъй като тук се намират най-много щъркелови двойки в цяла Западна България.
ЕРМ „Запад“ вече е обезопасило 88 щъркелови гнезда и 125 електрически стълба на територията на общината в рамките на проекта “Живот за птиците”, който дружеството изпълнява по програма LIFE.
Именно в нашия район са монтирани три камери, чрез които може да се наблюдава в реално време животът на три щъркелови двойки – две в Ярлово и една в Драгушиново.
Кметът на Самоковска община Ангел Джоргов, който присъства на представянето, поздрави дружествата за добрата инициатива и изтъкна, че чрез нея не само се опазват птиците, но и се предотвратяват аварии по електропреносната мрежа. На ЕРМ „Запад” бе изразена и благодарност за успешното сътрудничество на територията на общината.

Можете да харесате