Два национални фестивала ще се състоят в самоковското читалище през октомври

През октомври за седми пореден път в Самоков ще се проведат националният фестивал на старата градска песен и националният фестивал на любителските театри „Театър без граници”. Организатор и домакин и на двата форума по традиция е читалище-паметник „Отец Паисий” със съдействието на Общината.
Фестивалът на старата градска песен ще се състои на 5 и 6 октомври, петък и събота. В края на месеца пък – от 22 до 27 октомври, ще се проведе фестивалът на любителските театри.
От читалището потвърдиха, че входът за тези два своеобразни културни празници ще бъде свободен.
Фестивалът на старата градска песен е с конкурсен характер. Жури ще оценява качествата на песните, съпровода, аранжимента и артистичното им поднасяне в две категории – съпровод на живо и съпровод на синбек. Най- добрите изпълнители ще участват в гала концерта, който ще се състои на 6 октомври от 18 ч.
Ще бъдат раздадени три награди и грамоти за участие за групи и индивидуални изпълнители, награда за авторска песен в стила на старата градска песен и награда за най-добро изпълнение на шлагер.
Ще могат да участват само непрофесионални групи, като изпълнения на плейбек няма да се допускат. Заявки за участие ще се приемат до 20 септември.
Най-добрите на фестивала на любителските театри ще получат голямата награда за цялостно представяне на името на читалище-паметник „Отец Паисий”, специална награда за най-добър спектакъл – от Община Самоков, награда за най-добра мъжка роля на името на Иван Близнев, награда за най-добра женска роля на името на Адриана Атанасова-Дончева, награда за режисура, награда за сценография на името на Александър Миленков, награди за поддържаща мъжка и женска роля.
Не се допуска участие на актьори-професионалисти в театралните състави. Заявки за участие се приемат до 30 септември.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*