Два проблема на Бели Искър и Самоковско чакат спешно решение

От много години на национално ниво се коментира проблемът с яз. „Бели Искър” – строителството, начина и причините за неговото изграждане, сегашното му състояние, значението на този язовир и бъдещето му.
Самият факт, че по този проблем се занимават висшите държавни органи и институции, говори сам по себе си. По този повод в селото ни – Бели Искър, се проведоха и няколко мероприятия, не е необходимо да ги изброявам.
На общо събрание на част от местното население изслушахме обосновките на специалиста по проблема инж. Ганчо Хитров, председател за Националния комитет за подобряване на водоснабдяването. Това, което чухме, се повтори и потрети от редица коментатори по разни телевизии и радиостанции.
Едва ли е необходимо повече да се убеждаваме в апокалиптичната картина, която ни очаква при евентуална авария на язовирната стена. Не само селото ни ще бъде заличено, но и Самоков няма да бъде такъв, какъвто е сега.
Друг проблем, който напоследък не по-малко се коментира по националните медии, е въпросът за наследството на Сакскобургготската /царската/ династия в района между Боровец и Бели Искър. Не коментирам чия собственост са дворците „Царска Бистрица”, „Ситняково” и „Саръгьол”, а чия е гората, която е върната на наследниците на цар Борис ІІІ. Тази гора е с площ от 1500 дка и обхваща баирите на запад, юг и югоизток от Бели Искър.
Смешно и жалко звучи, че съседи на дворовете и къщите в западната част на селото са наследници на цар Борис ІІІ, а освен това няколко частни гори от по 3-4 и малко повече декари също са включени във въпросните 1500 дка.
Кой и как е направил така, че тези площи около Бели Искър да се върнат или по-точно – да се подарят на Симеон Сакскобургготски, може да се разбере от документите, изготвяни при реституцията на имотите /горите/ в нашия район.
Повдигам тези два въпроса пред общинското ръководство и пред ръководствата на партиите в общината.
Предлагам колкото е възможно по-скоро да се проведе общоселско събрание в Бели Искър и да се изяснят двата проблема, за които става дума по-горе. Редно ще бъде на това събрание да присъстват и народните представители от нашия район, както и инж. Хитров, и кметицата на София.

Петър Ангелов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*