Новини, Читателски

Два часа сами гасихме пожар…

“От 10,15 до 12,15 ч. на 7 септември гасихме сами с мъжа ми пожар на Ридо. Отначало мислехме, че няма да можем да се справим. На два пъти се обаждахме за помощ, но никой не дойде, а от тел. 112 ни казваха, че е уведомена Пожарната в града ни”, изрази разочарованието си в редакцията в понеделник, на 10 септември, нашата съгражданка инж. Руска Дамянова.
В продължение на два часа с клони те се опитвали да потушават пламъците, появяващи се изпод земята. “Не гори, а пуши, мислиш, че си ги загасил, но след малко димът тръгне от друго място”, сподели жената. Затова искали да дойде опитен в тези дела специалист, който да посъветва как да се действа в случая. Специализирана помощ обаче така и не дошла.
Накрая горе-долу се справили сами със ситуацията с цената на изгорени маратонки и изцапани дрехи, но си тръгнали със съмнението, че пак отнякъде на това място ще започне да пуши. А се наложило да си тръгнат, тъй като очаквали гости.
Вечерта, към 18,30-19 ч. отново отишли на Ридо и видели, че от две други места в района на този пожар излиза пушек.
“Дали междувременно е идвал някой, не знаем”, допълни нашата читателка.
Докато били там сутринта, минал само един младеж с мотор, но и той нито спрял да помага, нито пък се поинтересувал дали не трябва да повика помощ.
“Много е страшно, разказа Р. Дамянова, около корените на десетина дървета димеше сутринта. Представяте ли с, ако те бяха пламнали при това сухо и топло време какво щеше да стане с цялата гора!?…”
По неволя огнеборците мислят, че не е изключено пожарът и да е умишлен, тъй като мястото било встрани от пътя, където някой и нехайно може да хвърли неизгасен фас например.

Leave a Reply