Култура, Новини

ДВГ “Самокови” с концерт за 15 г. на сцена

Дамска вокална група “Самокови”

Чудесен подарък за самоковската публика поднесоха на 18 декември в читалище-паметник „Отец Паисий” дамската вокална група “Самокови” и представители на школата по акордеон “Проф. Васил Стоин” към читалището. Коледният концерт изпълни душите на слушатели и зрители с мили спомени и ги зареди с доза адреналин на прага на празниците.
“Самокови” честват и своя 15-годишен юбилей на сцена. Съставът поддържа традициите живи, провежда редовно репетиции и с голямо желание участва в изяви, откъде е получил и не малко награди.
“Радваме се, че устояхме на превратностите на съвремието. Да, не всичко е вървяло по мед и масло, но благодарение на бившите ръководителки Лиляна Несторова, Лена Чолакова и други сме успявали да превъзмогнем неволите. С болка си спомняме и за нашите приятели и колеги, които си отидоха по-рано от този свят”, заяви ръководителката на “Самокови” Деница Михайлова.
На сцената се заредиха актуалните на фона на откриването на сезона в Боровец песни “Зима”, “Рила, чаровнице”, “Облаци”, както и неостаряващите народни и стари градски песни “Славей щом запее”, “Деверо, мили, деверо”, “У нашето село”, “Замръкнал ми е Димитър”…
В края на изпълнението им певиците бяха възнаградени със скромни подаръци от секретаря на читалището Теменужка Янкова. Председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов също честити юбилея на участничките в състава и им пожела да продължат успешната си творческа дейност.
Приятни изненади имаше и от школата по акордеон с ръководител Георги Машов. Групата изпраща успешна 2013-а година, през която са записани и първите аудио и видео изпълнения на част от младите музиканти. В сряда на сцената се изявиха Ирена Рогачева, Мариян Минчев и още по-младите им колеги Адриан Чучуков и Богомил Иванов. Луди ритми, сред които Самоковско, Право и Козлодуйско хоро и много трудната за изпълнение “Фато мори”, създадоха празнична атмосферата.
Успешно дебютира пред публика и певческият дует Даниела Ангелова – Ирена Рогачева.

Делян Василев

Ирена Рогачева, Мариян Минчев и Даниела Ангелова

Leave a Reply