Култура, Кухня, Новини, Образование

Две изложби в едно училище

В ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” на 11 март се състояха две традиционни изложби, посветени на 8 март. Инициатор бе ученическият клуб „Приятелство без граници”, който от миналата година е започнал работа, разширявайки дейността на дотогавашния руски клуб „Дружок” /”Приятелче”/. Ръководител на клуба е преподавателката по френски език Марияна Русинова.
Учениците бяха подготвили програма на 4 езика – български, руски, френски и английски, със стихове и песни за майката, за жената. Традиционната изложба на кулинарни вкусотии включваше общо 30 блюда от кухните на 4-те държави и удивляваше присъстващите с красивото си оформяне и приятното ухание.
Жури от помощник-директора Даниела Трохарова и учителките Генка Динева и Елина Даганова се затрудни в оценките си, но все пак класира на първо място Спасимир Велев от 6-б клас със спаначени палачинки, на второ – 2-б клас с козуначена пита, а на трето – Ванеса от 7-а клас с руло. Призьорите получиха грамоти и предметни награди. Всички присъстващи пък се надпреварваха да опитат от предложените вкусотии и да изпият по чаша чай.

Спасимир Велев

Във фоайето бе подредена и друга изложба, която радваше окото със своята красота и изящество. Рисунки под надслов „Аз мога” показаха умението на учениците да работят с акварел, темпера, сух и маслен пастел, стъклопис под ръководството на учителката Елена Гривева. По традиция и тази година ще се присъди престижната награда на публиката за тези произведения. Зрителите ще имат право да гласуват само по веднъж за три творби, като ги подредят на първо, второ и трето място. Резултатите ще бъдат обявени по-късно.
Директорът Христоско Чамов откри двете изложби, поздрави преподавателките и техните възпитаници за постиженията им и пожела на всички да не спират и да търсят и откриват нови хоризонти.
На тържеството присъстваха много ученици и учители, родители, гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината Жулияна Костова, както и представители на самоковския Руски клуб.

Евгения Попова

Leave a Reply