Новини, Шарен свят

Две мъжки бебета се родиха навръх високосния 29 февруари

Виолина Г. Миткова с първата си рожба - Георги

На самия 29 февруари, който, както се знае, се пада веднъж на 4 години, в акушеро-гинекологичното отделение на “МБАЛ-Самоков” първа глътка въздух поеха две бебета, и двете – момчета.
Едното от тях – Георги, е първа рожба на Виолина Георгиева Миткова и тежи 2,8 кг. Появило се е на бял свят под грижите на д-р Кънчева и акушерка Кугийска. Другото момченце тежи 3,5 кг и е второ дете на Десислава Янкова Радева. То е проплакало в ръцете на д-р Николов и акушерка Стойкова.
Справка в общинската администрация показа, че с двете новородени в Самоков сега живеят общо 31 души, родени на този ден. Най-възрастният от тях е 88-годишен, роден е през далечната 1924 г. Рождена дата обаче е празнувал, по обясними причини, само 22 пъти…
ххх
Високосната година, както е известно, има 366 дни, вместо обичайните 365.
С високосната година са свързани и много поверия. Обикновено годината се асоциира с “черния” петък, 13-и. Според суеверията тогава не трябва да се жениш, не трябва нищо ново да предприемаш, не бива да се берат гъби, а бременните да се подстригват. Освен това и природата се бунтувала в такива години по-често.
Според други схващания обаче именно високосните години са най-щастливите.
Няма точни доказателства, които да подкрепят стопроцентово едната или другата теория. Остава да си пожелаем да е вярна втората.

Leave a Reply