Новини, Шарен свят

Движението през лятото е по-интензивно – внимавайте!

През август и септември движението по улиците и пътищата става особено интензивно по обясними причини. Това изисква да се полагат повече усилия за осигуряване на безопасност на пешеходците и на пътниците в автомобилите.
На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, някои възникват внезапно. Затова е добре да карате на по-голяма дистанция от предния автомобил, за да не допуснете удар в случай на внезапно намаляване на скоростта и спиране.
Статистиката показва, че около 15 % от загиналите при катастрофи по пътищата са пострадали при навлизане в лентата за насрещно движение и последващ челен удар с насрещен автомобил. Тези катастрофи по данни на КАТ се дължат изключително на стремежа към максимални скорости и изпреварване на застиганите автомобили. Особено са застрашени млади неопитни шофьори и мотоциклетисти, които обичат спортния, състезателен стил на управление.
Заради преумора, особено в жегата, и недоспиване стават много пътни злополуки с тежки последици.
Според „Пътна полиция” напоследък се увеличават и жертвите и ранените при катастрофи по вина на неправоспособни водачи.
Много шофьори и спътниците им загиват или биват контузени и при инциденти заради непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 %, категорични са запознатите с проблема.

Leave a Reply