Новини, Политика

„Движение България на гражданите”: “Подготвят се най-нечестните избори в новата ни история”

Снимка: архив

„Най-нечестните избори в новата българска история се подготвят”, категорични бяха деятели на „Движение България на гражданите” на пресконференция в Самоков на 22 януари по повод предстоящите през това лято избори за Народно събрание.
Димитър Делчев, областен координатор за Софийска област, и Георги Киряков, член на Контролния съвет на движението, посочиха, че с отказа на ГЕРБ да въведе „активна” регистрация на избирателите, се отваря възможността за злоупотреби с т. нар. мъртви души. Несъответствието между последното преброяване на населението и избирателните списъци възлиза на над 950 хил. души. Според представителите на движението практика на избори е в края на изборния ден да се „гласува” от името на тези „мъртви души”.
Делчев и Киряков напомниха, че преди броени дни ръководителката на движението Меглена Кунева е изпратила писмо до министър-председателя Бойко Борисов във връзка с основните заплахи и необходимите мерки за създаване на нормални условия за провеждане на предстоящите парламентарни избори.
„Вместо да гарантира, че машинациите на изборите през 2011 г. няма да се повторят, мнозинството от ГЕРБ предлага законодателни промени, които подготвят пълното фалшифициране на предстоящия вот”, се подчертава в писмото.
Според Движение България на гражданите” се създава възможност за регистрация на коалиции-фантоми, които да имитират името на реален участник в изборите, включително и личните имена на лидерите на конкурентни партии. От партията смятат още, че се осуетява възможността за обществен контрол върху изборния процес.
Имайки предвид всичко това, в писмото се дават общо 13 конкретни предложения за поправки в Изборния кодекс.
Гостите обосноваха с липсата на достатъчна информация решението на партията им да бойкотира референдума на 27 януари.
В отговор на въпрос на представителя на „Приятел”, те отбелязаха, че са необходими конституционни промени, включително в съдебната система, както и за правото на конституционна инициатива на гражданите и др.
Киряков и Делчев допълниха, че много важен проблем на страната е голямата безработица и растящата бедност, от която са застрашени над 50 % от населението.
В пресконференцията участва и Владислав Тонев, председател на общинското ръководство на движението в Самоков.

Leave a Reply