Култура, Новини

Двоен празник в Боровец

Под надслов „Да има път в планината” премина на 11 май концертът в хотел „Самоков” в Боровец, посветен на 120-годишнината на курорта и на деня на светите братя Кирил и Методий.
Председателката на читалище „Младост” Лили Шуманова изтъкна, че Боровец е известен от много години и десетилетия със своите писти и със своята красота като място за отдих и спорт на българи и чужденци. Гордост пролича и в думите й за българския език – както се знае, България е дала славянската азбука и на други народи.
С изпълнение на „Мила Родино” малката Маргаритка Бочева вдигна на крака всички в залата. Последваха я с яка копаница танцьорите от състав „Самоков” към читалище „Младост” под ръководството на хореографа Станислав Крумов.
Свеж полъх внесоха и приятно впечатление оставиха малките мажоретки от формация „Веси денс” с ръководител Веска Терзийска. Те играеха почти през цялото време, докато чаровните братовчедки Маргаритка Бочева и Маринка Бочева пееха.
Гости на самоковското читалище и участници в концерта бяха две групи от софийското читалище „Георги С. Раковски”, които приятно изненадаха публиката. Дамите от „Незабрава” се представиха с народни и стари градски песни. Мъжете – участници в другата трупа, много атрактивни с големите си шапки – сомбреро и китарите, пък още повече развълнуваха присъстващите с ритмични мексикански мелодии. Дългогодишен ръководител на този състав е Банко Банков, стар приятел и на читалище „Младост”.
Програмата бе разнообразена и от чудесните изпълнения на китара от Божидара Трохарова. Талантливата абитуриентка е участничка в школата по китара с ръководител Христо Христов. Л. Шуманова й подари красив букет с пожелание да бъде приета в Музикалната академия.
Накрая всички завъртяха голямо пъстро хоро.

Димитрина Божилова

Leave a Reply