Култура, Новини

Двоен празник чествахме на 9 май

Ветераните-фронтоваци се поклониха на 9 май пред паметта на бойните си другари, загинали през Втората световна война

Самоковци отбелязаха тържествено 9 май – Ден на победата над фашизма и Ден на Европа.
В 12 ч. в четвъртък пред паметната стела на Военния клуб /ДНА/ се събраха ветерани от Втората световна война, членове на Руския клуб и на клуб „Малахит” – местната структура на Руския съюз на съотечествениците, граждани. Сред тях беше и представителна група ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”, сред които младежи в гвардейски униформи носеха знамената на Европейския съюз, България и Самоков. Празничното настроение допълваха изпълненията на маршови песни от войната, както и фанфарите на новосъздадения състав в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева.
„Днес, на 9 май, цяла Европа празнува победата над фашизма и възкръсването на всички европейски държави за нов живот. Щастливи сме, че тук сред нас има участници във войната, хора, които са част от величавата битка на народите. Тук е паметната стела с имената на самоковци, оставили кости по бойните полета на войната. Девети май е символ на победата на доброто след тежка битка, символ на обединена Европа след тежки разделения”, заяви в приветствието си към бившите фронтоваци и гражданите кметът Владимир Георгиев.
Денчо Денчев, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните, припомни жертвите на войната и говори за величавия подвиг на защитниците на свободата и спасителите на света от фашизма.
„Във Втората световна война участват общо 61 държави, 80 % от населението на Земята. В армиите са мобилизирани 110 млн. Загиват 55 млн.; 90 млн. са ранени, от тях 35 млн. остават до края на живота си инвалиди. Най-много жертви дават Русия (27 млн.), Германия (8 млн.), Полша (5 млн.), Югославия (1,6 млн.) и др.”, обрисува последиците от колосалния сблъсък г-н Денчев.
Подходящо подбран, стилно обмислен и изпълнен бе рециталът на ученици от ПТГ „Н. Вапцаров”.
След едноминутно мълчание в памет на загиналите пред паметната стела бяха поднесени венци от името на Общината и на ветераните от войните, както и цветя от много граждани.

Евгения Попова

Leave a Reply