ДДС-декларациите – само по електронен път

От началото на 2012 г. ежемесечните справки-декларации по ДДС, които фирмите подават в НАП, ще се изпращат само по интернет, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет.
Промяната е в Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/ и влезе в сила от 1 януари 2012 г. За да не създават затруднения на фирмите, от НАП предвиждат гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Това означава, че правилото ще важи за ДДС-декларациите за януари 2012 г., които се подават до 14 февруари 2012 г.
Подаването на ДДС-документи по електронен път е услуга на приходната администрация, която спестява време и административни разходи. За да се ползва, е необходим електронен подпис. Ако представителите на фирмата нямат такъв подпис, те могат да упълномощят друго дружество, което притежава електронен сертификат (например счетоводна фирма), да подава декларации от тяхно име чрез интернет.
Данните на НАП сочат, че ДДС документи по електронен път изпращат над 80 % от регистрираните по ДДС търговци. От приходната агенция посочват, че срещу минимална инвестиция в електронен подпис за под 50 лв. се спестяват на фирмите и техните служители много средства, усилия, време и нерви.
Повече подробности за новото изискване могат да се видят в Интернет страницата на НАП www.nap.bg или да се получат на телефона на Информационния център на агенцията 0700 18 700.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*