Култура, Новини

Девети курс по компютърна грамотност се провежда в библиотеката

По инициатива на Общинската библиотека “Паисий Хилендарски” в града ни вече за девети път се провежда 10-дневен курс по компютърна грамотност с читатели. Това става възможно чрез осигурените от “Глобални библиотеки” /Бил Гейтс/ компютри.
Интересът сред самоковци е голям. Винаги има повече кандидати от местата в групите. В зависимост от броя на компютрите е съставът им – по 8 души. Включват се хора с различни професии, с различно образование, но обединени от общия интерес – да овладеят начални знания, свързани с работата с компютрите.
Интересно е да се наблюдават хора с побелели коси, наведени над мониторите. Всеки е с тефтер и химикалка и старателно записва обясненията на преподавателките. Библиотечните служителки Тони и Наталия са изключително търпеливи и обясняват, и повтарят, често многократно, едно и също, за да стане то ясно на неопитните им все още ученици.
Трудно е да се опишат вълнението и радостта на възрастните хора, когато успеят да се справят с възложената им задача и да направят своето “откритие”. Малко по малко увереността се прокрадва в действията им.
Когато пък се оказва, че сред желаещите да се учат се явяват и по-млади хора, в групите се включват и някои от тях.
“Най-после се престраших да се опитам да работя с компютъра. Дали ще успея да се науча да го ползвам пълноценно, не зная. Но е важно, че започнах. Това е постижение, като се има предвид досегашния ми страх от електронната техника. Затова съм много благодарна на библиотеката и на ръководителките на курса”, сподели курсистка.
Десетте дни с двучасови занимания са може би малко за получаване на по-задълбочени знания и умения, но съм уверена, че постигат основната си цел – да създадат интерес, а и потребност от работа с компютър, както и желание участниците да разширят и задълбочат компетентността си. И най-важното – да получат възможност свободно да си служат с компютъра, с което ще увеличат информираността си и своята възможност да общуват с близките си, със света, да станат членове на глобалното човешко общество.

Евгения Попова

Leave a Reply