Новини, Туризъм, Читателски, Шарен свят

Девическият манастир има нужда от повече грижи

Дълголетна е историята на Девическия манастир “Покров на св. Богородица” в нашия град. Създаден е от баба Фота, посещаван от Васил Левски, има и много други забележителности. От десетки години е обявен за исторически паметник на културата. Манастирът е и един от 100-те национални туристически обекта. Ежедневно се посещава от много наши и чуждестранни туристи. До преди 15-20 години, когато в нашия град нямаше и хотел, тук сме настанявали гостите си от страната и чужбина. Както черквата, така и манастирският двор с десетките килии на монахините предизвикват интереса на посетителите.
Напоследък монахините са може би колкото пръстите на едната ръка. Възрастта си оказва своето, а младите монахини са малко. Трудно се обслужва такъв комплекс, а са необходими големи грижи.
Не ми е известно коя институция от общината трябва да се грижи за манастира, но крайно наложително е да се определят от местната управа лица, които да се заемат с любов с поддръжката на черквата, двора и килиите.
От време на време благочестиви миряни и бизнесмени помагат за поддръжката, но това съвсем не е достатъчно. Може би е редно за поддържането на манастира, като важно културно-историческо наследство, и Общината да заделя средства. Крайно време е да се освежат стените в църквата, да се ремонтират килиите, които като по чудо оцеляха след падналия повече от метър сняг през тази зима. Има и една външна тоалетна, която не отговаря на санитарно-хигиенните изисквания.
Идва Великден, най-големият пролетен празник. Тогава черквата се посещава от стотици миряни, които по един-два часа чакат, за да положат цветя, да се проврат и да запалят свещ за здраве. А в празничната вечер на Възкресение черковният двор и улиците наоколо са пълни с богомолци.
Необходимо е в оставащите 10-15 дни до Великден да се освежи частично комплексът, да се ремонтира тоалетната и да се назначат лица, които постоянно и с усърдие да се грижат за чистотата. Това може да са хора и от временната заетост.
Защо и да не се потърси съдействие от Софийската митрополия и Светия синод за привличането на няколко нови монахини, така че целият комплекс наистина да прилича на действащ манастир. Който се интересува, нека да посети Драгалевския манастир, а и най-близкия – Ресиловския манастир край Дупница, за да види как се поддържа света обител.

мирянин Димитър Спасов

Leave a Reply