Девическият манастир “Покров на Пресвета Богородица” почете храмовия си празник

Храмовият празник на Девическия манастир – “Покров на Пресвета Богородица” – бе честван на 1 октомври в светата обител с архиерейска света литургия.
С благословението на Негово светейшество софийския митрополит и български патриарх Неофит службата бе оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, свещеници от Самоков и София.
Участваха певци от столични храмове, а сред присъстващите бяха кметът Владимир Георгиев и секретарят на Софийската митрополия Ангел Младенов.

Дякон Любомир Славчев бе ръкоположен за презвитер, а иподякон Емил Куков – за дякон, като прие името Евтимий.
Извършено бе литийно шествие около храма и бе отслужен водосвет за здраве и благословение на присъстващите и на всички жители на града ни.
В словото си епископ Поликарп призова всички да придобият дръзновение пред Бога по примера на св. Богородица и им поднесе празничните  благопожелания на патриарх Неофит. Владиката поздрави игуменията на манастира Максима и монахиня Ирина, като им пожела радост в Бога, мъдрост и постоянство.
Празникът завърши с общ благодатен обяд.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*