Баскетбол, Новини, Спорт

Девойките с Ивана Николова станаха европейски шампионки

Националният отбор за девойки до 20 години спечели европейското първенство в дивизия Б и хвърли в екстаз родните фенове на играта с оранжевата топка.
Възпитаничките на треньорката Таня Гатева се наложиха над Финландия с 80:75 в епичен финал на 11 август в Прищина /Косово/. Така българките взеха реванш за загубата с 41:70 от скандинавките в груповата фаза на шампионата и зарадваха десетките си привърженици по трибуните на Двореца на младежта и спорта.
Заслуга за успеха имаше и самоковката Ивана Николова, която се отчете с 2 точки, 4 борби и 1 асистенция за 18 минути на паркета. В мача участва и бившата състезателка на „Рилски спортист” Преслава Колева. Най-резултатна за нашия състав бе Гергана Иванова с 19 точки, а 16 добави Карина Константинова, която бе избрана за любимец на публиката и попадна в идеалната петица на първенството.
Между загубата в началото от Финландия и последвалия триумф 7 дни по-късно България победи в двете групови фази Гърция /64:58/, Турция /70:58/ и Румъния /82:73/, а на полуфинала се справи със съпротивата на Ирландия /68:58/.
Освен щастие и гордост титлата в дивизия Б гарантира на България промоция в елита на Европа по време на следващата кампания. Заедно с нашите момичета за дивизия А се класираха още Финландия и Ирландия, а от от там изпаднаха съставите на Германия, Беларус и Португалия. Еврошампион стана Италия, а втори и трети се наредиха Русия и Франция.
Евротитлата, макар и във втора дивизия, показа на практика плюсовете на очертаващата се като правилна идея на родната федерация за забрана за игра в българското първенство на чуждестранни състезателки. Така момичетата ни получиха повече шансове за изява, а клубовете, които имаха амбиции да играят успешно в европейските турнир, също не бяха толкова сериозно ощетени, тъй като в тези прояви разполагаха със своите попълнения от чужбина.
Ивана Николова започна тренировки в школата на „Рилски”, а още в момичешка възраст игра за кратко и в Монтана. Впоследствие 18-годишната състезателка завърши на четвърто място с жените на „Рилски” в родното първенство, а през миналата кампания повтори класирането и с настоящия си отбор „Славия”. Ивана бе втора в индивидуалната класация за най-много точки в редовния сезон на „А” група със средно по 17.2 на мач. 187-сантиметровата Николова е и неизменна част от националните гарнитури в последните години. Само преди месец тя бе сред най-добрите в лагера на България на европейското първенство за девойки до 18 години в дивизия Б в Скопие, където тимът ни зае 18-ата позиция.

Leave a Reply