Новини, Шарен свят

Дезинфекцията в Самоков продължава

Преди застудяването в началото на седмицата в града ни бяха дезинфекцирани от общински служители централната част, районите около Автогарата и болницата, парк „Крайискърец”, Туристическата градина, детски и спортни площадки.
С участието на местните жители е извършено почистване в Седми квартал, като отпадъците са извозени, а след това е извършена и дезинфекция.
Живеещите в жилищните блокове под ръководството на своите домоуправители също трябва да извършват ежедневна дезинфекция на входовете. С препарати на алкохолна основа чрез пряко впръскване трябва да се обработват повърхности, парапети, дръжки, асансьорни бутони, електрически ключове и др. Съответни уведомления от Общината са поставени във всички входове на блоковете и кооперациите.
За да стимулират работата, от местната администрация казаха, че ще дезинфекцират и пространствата около тези блокове, живеещите в които вече са извършили дезинфекция на входовете си. На призива вече са се отзовали жителите на няколко блока в кварталите „Самоково” и „Възраждане” и в централната част на града ни.
Дезинфекцията ще продължи с подобряването на времето.
Междувременно, въз основа на предписание на Регионалната здравна инспекция, кметът Владимир Георгиев се е разпоредил стопаните на магазините, които работят, да осигурят дозатори с дезинфектанти на входовете си. Съществуващите към търговските обекти паркинги също трябва да бъдат почистени и дезинфекцирани.
Представители на Регионалната здравна инспекция са проверили по-големите фирми и са дали предписания за доставянето на дезинфектанти и на необходимите предпазни средства.
Заради опасността от разпространение на заразата пък инкасаторите на „ВиК” няма да проверяват временно водомерите по домовете. Стремежът е да се намалят контактите и да се запазят здравето и животът на гражданите и служителите.
Гражданите могат сами да отчитат водомерите си и да съобщават показанията на ВиК операторите по телефон, чрез интернет или sms. Ако не получат отчети от гражданите, служителите на „ВиК” ще вписват служебно показания на база на средното потребление за предходния период.
Разпореждането за подобен подход на работа е в сила до 29 март, но вероятно ще бъде продължено.

Leave a Reply