Новини, Шарен свят

Дезинфекция на Самоков стартира

Общински екипи започнаха да осъществяват дезинфекция на обществените пространства, детските и спортните площадки, градските паркове, местата за сядане и района около автогарата. Дезинфекция ще се извърши също около болницата и поликлиниката, а и в част от кварталите.
Служителите са снабдени предпазни средства и защитни облекла. Работата се върши с препарати, съдържащи 70 % спирт, които са доказано ефикасни. Указанията са да не се извършва дезинфекция с белина и други препарати на хлорна основа, тъй като хлорните изпарения дразнят лигавицата на носоглътката и белите дробове и ги правят по-уязвими към вирусите.
Община Самоков е направила поръчка за дезинфекционни препарати и материали. Част от тях са за третиране на повърхности – парапети, бюра, дръжки на врати и др. Останалата част са разтворими таблетки, с които се обработват подове, стълбища и др. С такива препарати се третират и обществените пространства. Част от доставката ще бъде предоставена на кметовете и кметските наместници на села за дезинфекция в кметствата.

Leave a Reply