Делегация от Самоков гостува в Босна и Херцеговина

Самоковска делегация, водена от зам.-кмета Люба Кленова, бе на посещение от 31 май до 3 юни в Босна и Херцеговина. В състава на делегацията бяха включени директорът на Историческия музей в града ни д-р Веселин Хаджиангелов и музейният специалист и куратор на изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория“ Любомир Николов. Целта на визитата бе да се продължи сътрудничеството с Музея на литературата и театралното изкуство в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево, установено в Самоков при неотдавнашното откриване тук на изложба за живота и делото на изтъкнатия босненски писател и хуманист с корени от нашия град Исак Самоковлия.
На 1 юни в галерия „Мак” към Музея нa литературата и театралното изкуство в Сараево бе открита фототипна изложба за живота и делото на Исак Самоковлия, съвместно с изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория“. Представени са фотоси от периода, когато предците на Исак Самоковлия са живеели в Самоков преди да се преселят на територията на днешна Босна и Херцеговина.
Изявата бе под егидата на министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович. На откриването Джулелин Ходжич, съветник по културните въпроси на министър Конакович, изтъкна, че Босна и Херцеговина и България имат специални връзки, тъй като България е първата страна, признала независимостта на неговата родина. Г-н Ходжич допълни, че много общи исторически и културни факти свързват двете държави, като доказателство за това е и делото и живота на Исак Самоковлия.
Посланикът на България Валери Йотов сподели, че Самоков е пример за мултикултурна и етническа толерантност, гостите на града могат да видят тук и църкви, и джамия, и синегога.
Самоковската делегация имаше срещи в кметството на Сараево, както и с директорите на Историческия музей, Националния музей, Художествената галерия, с ръководителите на еврейската общност и на босненската културна общност „Препород“.
На 3 юни представителите на Самоков и посланик Йотов се срещнаха в Тузла с кмета на града. Обсъдени бяха възможностите за побратимяване между двата града. Договорено бе официална делегация начело с кмета на Тузла да посети Самоков за празника на града ни през август. Очаква се по време на тази визита да бъде подписан и меморандум за приятелство и сътрудничество между двата града.
Със своите 110 хил. жители Тузла е третият по големина град в Босна и Херцеговина. Център е на североизточната част на страната. Тузла е побратимена с още 10 града, сред които са и Болоня в Италия, Далас в САЩ и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*