Новини, Шарен свят

Делото за джамията бе отложено за 30 януари

Съдът отложи разглеждането на съдебното дело за собствеността на Байракли джамия за 30 януари 2014 г. Първото заседание по делото бе на 14 ноември. Отлагането бе поради искания за изслушване на свидетели и доказване на факти, с които общинската управа предстои да се запознае.
Представени са документи от Мюфтийството, които целят да докажат, че е първоприемник на турските общини.
„Интересите на Общината представлява адвокатска кантора „Григоров”, която има опит в тази проблематика и защитава и други общини със сходни дела в страната”, заяви кметът Владимир Георгиев, който също присъства на съдебното заседание.
До делото се стигна след като Главното мюфтийство предяви претенции към собствеността на култовата сграда и поиска обезсилване на акта, с който тя е провъзгласена за държавна, а впоследствие и за общинска собственост.
Самата джамия е паметник на културата с национално значение. Строена е в средата на 19 в. вероятно от български майстори. Изписана е отвън и отвътре от зографи от Самоковската художествена школа. Реставрирана е през 60-те години на 20 в.
Наскоро 8000 самоковци изразиха в подписка искането си Джамията да запази статута си на културен паметник и да не се допуска превръщането й в действащ мюсюлмански храм.
Главното мюфтийство е завело дела за още 12 джамии в страната, включително в Кюстендил, Дупница, Враца, Стара Загора, Карлово и др. Според някои данни в страната ни има общо 1550 джамии и подобни по-малки молитвени домове, като около 200 от тях не функционират поради липса на имам, на мюсюлманска общност, проблеми със собствеността или невъзможност да се използват, тъй като се нуждаят от ремонт.

Leave a Reply