История, Култура, Новини

Денис Савов от школа „Захарий Зограф” със сребърен приз за рисунка от конкурс в Япония

10-годишният Денис Савов от школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” с ръководител Пенка Боянова към читалище-паметник „Отец Паисий” спечели сребърен приз от 26-ото издание на организирания в Токио Световен конкурс за рисунка.
Резултатите от международния форум са станали известни наскоро, а преди седмица в България са пристигнали и изпратените от Япония награди за нашето момче – рамкирана грамота, пастели и каталог с всички наградени творби. Младият самоковец изпраща рисунката си в края на миналата година, а сегашната награда е приятна изненада за него в дните около светлия християнски празник Великден.
Денис посещава школа „Захарий Зограф” вече няколко години и това не е първата му награда. Подобни отличия имат и почти всички възпитаници на Пенка Боянова. През миналата година те са спечелили редица признания от национални и международни изяви, включително от съпътстващия конкурс за детско творчество на националната награда „Захарий Зограф” и от Световния конкурс за детска рисунка, организиран от фондация „Малък Зограф” с почетен президент самата Боянова. Сребърни медали тук са спечелили Даниела Петрова и Десислава Сиракова, бронзов – Мария Йонкова, а поощрителни награди са заслужили Георги Щерев, Деа Николаева, Криси Костова и Ния Генева.
И това е една част – само видимата страна от развитието на самоковските творци. Останалото, казват, е история. Мнозинството от преминалите през „Захарий Зограф” самоковци продължават развитието си главно в сферата на изкуството и творчеството – стават художници, дизайнери, архитекти и пр.
Най-пресният пример в това отношение е абитуриентката в ПГ „Константин Фотинов” Жени Стоянова, която още преди края на учебната година е приета да следва архитектура в Барселона, Испания. Миналата година пък сестра й – Мария, бе приета в специалността „Моден дизайн” в НАБА – Художествена академия в световната столица на модата Милано, Италия.
Другите й трима набори в школата също продължават пътя си към изкуството – Радост Туджарска следва дизайн в Техническия университет в София, а Мария Чешмеджиева и Кристиан Захариев са сред малцината, които са приети в новата специалност „Анимация” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Вероятно мнозина си спомнят и за съвместната изложба на трите дами – сестрите Жени и Мария Стоянови и Мария Чешмеджиева, и за думите на преподавателката им Боянова, че „с тях в бъдеще ще се гордеят не само Самоков, но и България”.
Човек на изкуството като Пенка Боянова и сега настръхва, четейки съобщението на Мария Чешмеджиева малко след като стават ясни резултатите от кандидат-студентските изпити: „Благодаря ви за времето и усилията, които ми отделихте, за дълбоката вяра и кураж, които ми вдъхнахте, и за това, че ми помогнахте да превърна най-голямата си страст в професия и начин на живот. Знанията, които ми предадохте, са най-ценния дар, който съм получавала”…
Трите дами израстват от малки пред погледа на Боянова и благодарение и на нейните съвети и напътствия отварят очи за изкуството, но и също толкова важно – изграждат се като добри хора, придобиват самочувствие и увереност и развиват вижданията си за заобикалящия ни свят.
„Нашата школа съставлява сякаш истинско художествено училище и предоставя всички необходими условия за развитието на младите таланти на Самоков”, възкликва Пенка Боянова.
Ако се разровим в по-старите архиви на школата, ще видим името на арх. Деян Барански, който бе награден като част от архитектурна група на националния конкурс „Сграда на годината” за проектирането на Центъра за дистанционно обучение в София на Международното висше бизнес училище в Ботевград.
Сред реализиралите се възпитаници на школата е и Веселка Велинова – уеб дизайнер и специалист-илюстратор. Нейното дете – едва 5-годишната Ная Богданова, пък продължава творческата нишка на фамилията и още на тази ранна възраст печели награди в арт-ателието към фондация „Малък Зограф” в София, ръководено от дъщерята на Пенка Боянова – Ана-Мария Мехочева-Димитрова.
Школа „Захарий Зограф” е на път да чества догодина своята 40-годишнина. Тя е основата през 1980 г., когато за неин ръководител е поканена известната художничка Златка Дъбова. По-късно щафетата поемат Елена Белстойнева и Мария-Анжела Атанасова.
Самата Боянова пък започва да работи в школата от 1988 г. – първоначално съвместно с Белстойнева, а впоследствие и сама. Сега тя споделя, че навремето общинарите са постъпили далновидно, когато са настанили младите творци в Доспевската къща. И сега – след предвидения от Общината ремонт, те се надяват наесен да се завърнат в чудната атмосфера на възрожденската къща и нейния прекрасен двор, където да продължат дългогодишните успешни зографски традиции на нашия град и да славят името му в страната и чужбина.

Делян Василев

Leave a Reply