Култура, Новини

Ден на майката в Радуил

Най-скъпият подарък за една майка е нейното дете, неговата усмивка и пълните с обич и нежност очи.
„…Мама има празник,
сега ще радвам мама –
с малко бяло цвете,
с обич най-голяма…”
Стана традиция да се събират майките навръх Благовещение в детската градина на Радуил с красивото име „Вяра, Надежда, Любов”. Идеята за тези събирания била подсказана от отец /сега протоиерей/ Николай Аршинков преди пет години. Осми март е световен ден на всички жени, а Благовец тук посвещават на жената-майка.
И в този 25-и ден от женския месец майки, баби, лели, каки и гости се събраха в детското заведение – богато украсено с цветя, балони, играчки, рисунки и стенописи. Цялата тази красота е създадена от учителките Йорданка Караиванова и Гергана Георгиева. Съдействат им в дейността с децата помощник-възпитателките Татяна Иванова и Красимира Иванова. За крехкото детско здраве се грижи Величка Китанова. Общо 23 деца /15 момчета и 8 момичета/ в четири групи пълнят с игри, песни и смях красивите и топли помещения.
Програмата на чаровните палавници – от най-малката, 3-годишната Никол, до най-големия, 6-годишния Илиян, беше чудесно съчетание от стихчета, песни и танци под музикалния съпровод на Латинка Янкова. Главен герой беше Пролетта, в чиято роля се изяви 9-годишната Анна-Мария. Децата я посрещнаха, танцувайки под звуците на песента на Крисия „Детска планета”.
Пролетта донесе и подаръци за майките. Те им бяха връчвани заедно с поздрав – песен или танц.
Накрая децата подариха цветя на майките си, както и грамоти, изработени от учителките. След това всички – деца и майки, танцуваха на фона на песента „Мама” на Мими Иванова. Емоционалният празник бе подсладен и с вкусните питки, баници и сладкиши, подготвени от майките.
Всяка година учителките се стараят това тържество да е все по-хубаво, по-вълнуващо и запомнящо се. Миналата година бяха изработили сърца във форма на плик и при разтварянето му майките виждаха цветно изображение на ръчичката на своето дете. Сега пък като голяма истина прозвучаха в устата на чаровната Рая думите: „Най-добрата люлка под небето са двете топли ръце на мама…”

Димитрина Божилова

Leave a Reply