Новини, Политика

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев: “Поставям на правителството оценка 4 и половина”

– Господин Делчев, в понеделник, на 23 февруари, имахте в Самоков приемна. От какво се вълнуваха посетителите? Ще можете ли да им окажете подкрепа и съдействие при решаване на проблемите?
– Поводите за посещението на приемната бяха най-различни – като се тръгне от въпроси, свързани с канализационната мрежа и за това, че водата не стига до третия етаж на самоковска къща, мине се през това, че секат незаконно дърва и се връзват незаконно към ел. мрежата представители на ромското население, че се отчуждават имоти, които не би трябвало да се отчуждават и собствениците не могат да си търсят правата и, разбира се, се стигне и до националната политика – какви са плановете на Реформаторския блок и т. н.
Не твърдя, че съм супермен и не мога да реша всички въпроси. За щастие, държавата ни е така конструирана, че за всеки въпрос си има компетентен орган. Това, което обещавам и което мога да свърша за хората, е да разбера наистина къде е проблемът, защото повечето хора казват: “Това не се става и не знаем защо”. Разбирайки къде е проблемът, ще се опитам да им помогна, като вляза във връзка със съответната институция. За съжаление, не трябва да е така, но депутатите биват много по-лесно приемани в институциите, отколкото обикновените граждани…
– Това беше вашата първа приемна в Самоков. Ще организирате ли и други подобни срещи? Доколко важна е тази връзка с политиците?
– Много е важна. Да, това беше първата ми физическа приемна в Самоков, но във фейсбук страницата ми “Димитър Делчев – Реформаторски блок” постоянно пристигат въпроси от цялата Софийска област и по този начин също комуникирам с хората. Чисто физически не е възможно да се обиколят 22-те общини в областта само за седмица и да се свърши работа, това на всеки е ясно. Да, ще правя още приемни, най-вероятно следващата ще е още през март.
С наближаването на местните избори посещенията ще зачестяват, защото местните структури имат нужда от помощ, трябва да знаят какво се случва на национално ниво, за да могат при общуването си с гражданите тук, на място, да им казват какво ние правим и как Реформаторският блок се развива.
– Как преценявате първите сто дни на новото правителство?
– Аз им писах 4 и половина на представителите на правителството. Затова е законодателството – да контролира изпълнителната власт и да е критична към нея. Въпреки че това е нашето правителство, ние трябва да си кажем, че реформите не почнаха с тая скорост, с която трябваше да почнат. България е в тежка криза, реформите са изключително нужни и, разбира се, никога няма да е прекалено рано те да започнат. Да, приеха се някои първоначални актове, няколко стратегии се направиха, като например Стратегията по правосъдието, което беше голям успех за България, но трябва да видим вече и конкретните закони, и конкретните действия на правителството. Доброто намерение го има, има вече някакви първи стъпки, но те са прекалено начални.
Мисля обаче, че това правителство в първите си сто дни е на светлинни години от предишното. Говорим за правителство, което има идеи и се опитва да ги реализира, за разлика от предишното, което се опитваше да върне страната с години назад и това ни коства много.
– Вие сте един от най-младите депутати, мислите ли още отсега за пенсионирането си и какво според вас трябва да е най-важното в подготвяната от дълго време пенсионна реформа?
– Тя е много важна. Аз лично участвах в работната група, която обсъжда пенсионната система. Там участват министърът на труда и социалната политика, шефовете на НАП, НОИ, КНСБ, работодателски организации, пенсионни фондове, общо взето всички заинтересовани страни.
Да ви кажа честно, преди да се захвана с това сериозно, като един млад човек не съм мислил за пенсията си. Смятам, че повечето млади българи не мислят за своята пенсия. За тях е много по-важно да взимат висока заплата, вместо да знаят, че ще получават някаква висока пенсия. Това, разбира се, се променя с годините. Затова държавата трябва да се погрижи за пенсиите на хората сега.
Промените, които ГЕРБ предложиха преди Нова година и които не бяха въобще консултирани с нас, имаха за цел да решат фискален проблем на България, не свързан с пенсионната система. За една година напред парите да „изчезнат” – да, да бъдат инвестирани в някакви смислени неща, но след това да няма пари за пенсии. Ние се опълчихме и доколкото виждам, имаме разбиране от министъра на финансите, което е успех за Реформаторския блок. В крайна сметка хората очакват от нас да сме реален коректив на ГЕРБ в управлението.
– Известно е, че Самоков изпитва сериозни проблеми с опазването на горите си. Самият вие наскоро също се обявихте за промяна в Закона за горите, която да забрани износа на дървесина за страни извън ЕС и да предвижда вземането на ефективни мерки относно незаконната сеч. Смятате ли, че парламентът ще приеме тези предложения?
– Искрено се надявам. Това е национално отговорното решение. На този етап всички опити да се пребори държавата с проблема срещат тотален крах. Ако депутатите искат да направят реална промяна, единствената възможност е да наложат мораториум върху износа на дървесина за трети страни. Вече оттук нататък предстои сериозна работа, която включва пътна карта, т. е. мерки, които смятаме да въведем, и след това контрол на това – дали се изпълняват въведените мерки по отношение на контрола на незаконната сеч.
На общинско ниво се симулира контролна дейност, а всъщност едни хора секат без всякакви разрешения наред горите. Днес ме информираха, че над Самоков има петно от 8 декара, което е абсолютно голо и то в изборна гора, където това е абсолютно недопустимо. Такива неща трябва да предотвратим. Ако не искаме определени територии в България да станат пустиня, трябва да вземем спешни и радикални мерки. Забраната за износ на дървесина към трети страни ще бъде не за постоянно, а докато видим, че контролните органи си вършат работата.
– Няма как да не засегнем и заема от 16 млрд. лв., който напоследък стана ябълка на раздора не само в парламента, но и сред обществото /б. р. разговорът стана преди гласуването на заема в парламента/…
– Не мисля, че ни е нужен заем от 16 млрд. лв. тази година, но може би в тригодишен план тези пари ще са необходими, за да се погасят стари задължения плюс поемането на дефицити, които се отворят при реализация на реформите. Знаете, че всяка реформа струва пари, а ако ние нямаме увеличаване на приходната част /а нямаме гаранция, че ще имаме/, трябва да си подсигурим изтеглянето на заем.
Но министър Горанов не обясни първоначално точно за какво става въпрос. Не става дума за теглене на 16 млрд. заем утре, а за сключване на един дилърски договор, което е доста по-различно. Министърът не се консултира с парламентарните си групи и партньори предварително и затова решението да се отложи гласуването с една седмица беше правилно.

Интервюто взе: Делян Василев

Leave a Reply