История, Култура, Новини, Шарен свят

Десетки двойки празнуваха заедно Златна сватба

50-годишен юбилей честваха десетки самоковски семейства на самия Ден на християнското семейство и християнската младеж – 21 ноември, в ресторанта на хотел “Арена”.
Посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, те преминаха под венец от цветя. Лично кметът Владимир Георгиев поздрави сърдечно всички неостаряващи младоженци.
От името на Общината, което бе и инициатор за тържеството, официално ги приветства Валентина Манчева. Юбилярите приеха и благослова на архиерейския наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев, който ги нарече “пазители на българщината и вярата”.
Станали прави, участниците в трогателното тържество подновиха брачните си клетви.
Семейството е истински стожер на обществото. Това важи с пълна сила и за времето, в което живеем. Без обич и разбирателство, без уважение и доверие, без взаимни компромиси не може да се върви напред. Децата и внуците на някогашните младоженци, сега работят или учат и също дават своя принос за по-нататъшното развитие на Самоков и района.
Празнуващите бяха зарадвани с голяма красива торта – дар от комплекс “Искър”. От сърце пяха, свириха и играха за юбилярите Надя Миткова, участниците в състав “Лунни лъчи” и фолклорния танцов ансамбъл “Самоков”.
Тържествено прозвуча “На многая лета”. Поздравителен адрес и шампанско имаше за всяка двойка.
Някогашните младоженци си припомниха изминалите години и десетилетия. Не липсваха шеги и закачки.
Подобна празнична вечер се организира за втори път от Общината. Пожеланията бяха това мило честване все повече да се превръща в традиция.

Leave a Reply