Култура, Новини

Десетки самоковци празнуваха край „Копринка”

И тази година – на 11 септември, поляните край яз. „Копринка” /близо до Казанлък/ станаха място за празнуване на повече от 10 хил. души от цялата страна – участници в 13-ия национален събор на приятелите на Русия. Сред тях бяха и десетки самоковци, пристигнали с автобус и леки коли.
Празникът това лято бе посветен на 140-годишнината от Априлското въстание 1876 г. Организатор бе Националното движение „Русофили”, подкрепено от фонд „Русский мир”. Съдействие бяха оказали Министерството на образованието и науката, Синдикатът на българските учители, централни и местни институции.
Много деца украсиха празника със своите рисунки под надслов „Обичам моята родина”. В концертната програма участваха млади хора, спечелили призови места на конкурса за руски стихове, песни и танци предишния ден в Казанлък. Сред тях бяха и малките талантливи самоковски певици от читалище „Младост” Маргарита Бочева и Марина Бочева.
На сцената се изявиха танцов състав от Пещера, дамско трио „Звезда” от Хаджидимитрово, духов оркестър от Монтана, представители на сдружение „Ръка за таланта” от Добрич, Лили Мирчева и хор „Планинарска песен” от София. Много аплодисменти заслужиха оперният певец Владимир Маринов, Светослав Стойчев за изпълнението на български и руски популярни песни, народната певица Бинка Добрева, естрадната звезда Росица Кирилова. Мая Нешкова приветства присъстващите и с най-новата си песен, в която се казва, че „всичко на този свят без любов умира…”
През цялото това време на поляните се извиваха хора, развяваха се български и руски флагове, хората се гледаха с радост и разговаряха дружелюбно.
След официалните приветствия песните и танците продължиха. Събрани на компании, посетителите хапнаха и пийнаха, разгледаха многобройните сергии. Особено трогателни бяха срещите между познати от различни краища на страната, работили или учили заедно в Русия. Живите си спомниха за починалите си колеги и приятели и бяха щастливи, че се виждат отново.
Празникът отмина, но всички останаха с надеждата, че и догодина ще се срещнат край красивия голям язовир и ще се прегърнат с пожелания за здраве, за приятелство и сътрудничество между страните ни и за мирно съществуване на прекрасната ни планета Земя.

Димитрина Божилова

Leave a Reply