Култура, Новини

Десетки самоковци участваха в българо-руския празник край яз. “Копринка”

За 8-ми път язовир "Копринка" бе домакин на срещата

Язовир “Копринка” в Долината на розите и древните тракийски владетели край Казанлък – някога това огромно водохранилище носеше името на Георги Димитров. Негова гранитна статуя все още пази язовирната стена и канала до Стара Загора. Те са били построени от бригадирите на национална младежка бригада “Трайчо Костов” в периода 1947-1949 г. Височината на стената е 44 м, завиреният обем е 140 млн. куб. м, а мощността на централата е 7500 киловата.
С тези данни се запознаваше всеки, който пристигнеше на 10 септември край язовира, където по традиция вече за осми път се състоя националният събор на приятелите на Русия. Съборът бе организиран от Национално движение “Русофили”, форум “България”, фондация “Устойчиво развитие на България”, Изпълнителната агенция по горите и Община Казанлък.
Близо 10 хил. души от цялата страна обсадиха полянките, дебелите букови сенки и пясъчните ивици край водата, за да докажат своята обич и уважение към Русия и руския народ.
Тук си дадоха среща българи, включително и самоковци, работили през годините и десетилетията в Тюмен, Междуреченск, Коми, Бухара, Магнитогорск, Усогорск и на други места в необятната Рус. И когато се срещнеха някогашни колеги, бликваха сълзи от радост, че са още живи и приятелството е оцеляло въпреки превратностите на времето.
Съборът тази година наистина бе уникален. Не само защото тук дойдоха толкова много хора /сред които бе и нашата голяма група от Самоков – от Руския клуб, клуб “Малахит” и други самоковци/, а и защото това не бе митинг, а една многолюдна среща, празник на дружбата и сътрудничеството. Общо 150 организации в страната работят, за да утвърждават и да продължават вековните връзки между двата народа.
С бурни аплодисменти бяха посрещнати официалните гости, сред които бяха лидерът на БСП Сергей Станишев, кандидатът на социалистите за президент Ивайло Калфин, руският посланик в София Юрий Исаков, игумен Филип от Московската патриаршия и др. Отправиха се много приветствия и сърдечни благопожелания. На домакините бе връчена и специална награда от името на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев.
“Ако искаме да оцелеем, винаги трябва да бъдем заедно. Ние сме един народ – славянски и никой не може да ни раздели”, бе посочено в едно от поздравленията.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха певиците Грета Ганчева и Петя Буюклиева. Близо 25 състава – певчески и танцови, показаха своето майсторство на естрадата. А хората – млади и стари, пееха заедно с тях песни от Москва и Сибир, от Украйна и Беларус… Прозвучаха и български народни песни, извиха се нашенски хора.
В рамките на събора се е състоял и международен детски конкурс на тема “Нека винаги да има слънце”. Над 1000 рисунки са изпратили 820 деца от Украйна и България. Наградените получиха своите подаръци от името на движение “Русофили”.
Не бяха забравени и хората в будна кома. Представители на сдружение “Алтернатива при будна кома” се явиха на събора с желанието да помогнат на 85 души, които са в това тежко състояние и най-вече на девойката Ирина Мишонова. Младежи търсеха помощ и съчувствие и доста често в касата попадаха пари…
Така е и в живота – с хубавото върви и грозното, с доброто – лошото, с любовта – омразата. Но в този момент приятелството бе по-силно от всичко. Доказаха го хората с държанието си, с усмивките и братските прегръдки.
Димитрина Божилова
Снимка: авторката

Leave a Reply