Десетки фолклорни състави ще играят на 10 ноември „Нашенско хоро” в Самоков

В зала „Самоков” на 10 ноември, събота, ще се състои Петият национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро”. Организатор на проявата е школата за народни танци SunDance с подкрепата на Общината, а входът за зрителите е безплатен. Специални гости ще бъдат участниците в ансамбъл „Родопа” от Смолян.
Фестивалът има за цел да обединява и поощрява хората, които се занимават с родния танцов фолклор и допринасят за неговото запазване и разпространение.
„Знаем колко трудно е това и имаме за задача да дадем възможност на всяка школа и клуб да покажат наученото, да създадат приятна емоция у всеки танцьор, без значение колко е добър”, изтъкнаха организаторите.
В първия етап на фестивала групите ще се представят с автентично хоро от своята етнографска област, както и с хореографска разработка върху хоро по избор. Изцяло новият втори етап ще включва атрактивни дуетни изпълнения, в които двойките ще се опитат да пресъздадат задявката между момите и момците под звуците на Тракийска ръченица.
Организаторите обещават много награди за участниците, които ще бъдат оценявани от специално жури.
Фестивалът ще бъде открит официално с представяне на групите и техните ръководители в 9.15 ч. От 12.30 ч. до 13 ч. ще има почивка.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*