Десислава Минчева е новият носител на наградата „Захарий Зограф“

Лауреат на националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за високи постижения в областта на изобразителното изкуство през 2020 г. ще бъде Десислава Минчева. Това реши жури с председател проф. Аксиния Джурова.
Както е известно, високото отличие се връчва от началото на 70-те години на миналия век, а след известно прекъсване в края на века, от две десетилетея връчването на наградата бе възстановено. Инициативата е на общинската управа в Самоков и на Съюза на българските художници. Целта е да се отдава почит към първомайстора на родното изобразително изкуство и забележителен наш съгражданин, както и да се стимулират днешните най-добри творци – негови последователи.
Минчева е втората жена-художник /след Магда Абазова/, която получава авторитетния приз в неговата полувековна история.
Десислава Юлий Минчева е родена през 1956 г. в София. Завършила е „Живопис“ в Национална художествена академия в класа на акад. Светлин Русев. Автор е на повече от 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на златен медал за рисунка на фондация „Агаци“, Италия. Член е  на Изпълнителното бюро на Съюза на художниците и професор в Художествената академия. Изнасяла е лекции в Париж, Мексико сити, Барселона, Милано, Сиан, Ханджоу.
Минчева е номинация на журито след като са били обсъждани и имената на други известни творци – Румен Жеков, Атанас Парушев, Долорес Дилова, Васил Стоев.
Наградата – статуетка и парична премия, ще бъде връчена официално на специална церемония на 14 май в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*